Ако колебанията ви между AMD Ryzen и Intel Core са

...
Ако колебанията ви между AMD Ryzen и Intel Core са
Коментари Харесай

Хардуерни войни: Intel Core срещу AMD Ryzen - кой е победител?

Ако съмненията ви сред AMD Ryzen и Intel Core са се задълбочили в последно време, изцяло ви разбираме. След като AMD показаха 16-ядрения си Ryzen 9 3950X и дружината нърдове стартира да приветства на крайници завръщането на компанията в сериозната борба, нещата към този момент не изглеждаха толкоз елементарни като преди няколко години - в случай че искаш най-висока продуктивност - кихаш всичките си пари за Intel и я имаш.

За страдание, към момента нямаме действителни тестови резултати от новото потомство на AMD и всичко, което можем да създадем е да се позовем на спецификациите, както и на връзките сред по-старите генерации на двете компании, с цел да получим някаква справедлива картина.

 Хардуерни войни: Intel Core против AMD Ryzen - кой е победител?

Ще се спрем върху три съществени индикатора, които са в основата на продуктивността на всеки процесор - ядра, влакна и положителните остарели мегахерци. Може би преди години са ви споделили, че тактовата периодичност към този момент няма значение, само че това си е откровена неистина, тъй като мегахерците имат значение и то огромно. Разбира се, не на последно място идва и цената, съобразена с въпросната продуктивност.

AMD или Intel - най-хубава цена/производителност при многозадачност

За да оценим цената на процесорите при многозадачни приложения, взехме наличната линия Ryzen процесори на AMD, дружно с няколко Threadripper-а, и ги сравнихме със спецификациите на новите Ryzen 3000. Вкарахме и всички Intel съответстващи оферти в уравнението.

 Хардуерни войни: Intel Core против AMD Ryzen - кой е победител?
Тук изненади няма - от години насам AMD са известни с положителната си стойност що се отнася до многозадачна продуктивност. С новото потомство картинката става още по-добра за AMD - Ryzen 3000 дават ужасно отношение цена/производителност, изключително по отношение на директните съперници от Intel.

Най-добрите покупко-продажби обаче идват от Ryzen 2000 серията, като 6-ядрения Ryzen 5 2600, който печели битката в категорията цена за нишка. Съветваме ви да не пропускате и много положителния Ryzen 7 2700, който предлага 8 ядра/16 влакна за напълно малко пари за нишка от горната страна.

На трето място се намества новото потомство, което сигурно ще стартира да се показва още по-добре, откакто дебютните цени се успокоят и пазара се понасити.

За разлика от AMD, Intel като че ли не обръщат внимание на цената за нишка и най-малко към този момент не си вършат труда да я занижават. Най-близкият съперник в тази категория е 8-ядреникът Core i9-9900, който коства 27 $ за нишка. Големият проблем за Intel e, че компанията не предлага Hyper-Threading при процесорите си от междинен клас - което води до цени от 51 $ за нишка при CPU като Core i7-9700K.

Разбира се, поражда и въпросът - нужни ли са ви толкоз доста ядра? Ако се занимавате с обработка на видео, основаване на 3D модели и други интензивни за процесора задания, сигурно множеството ядра ще ви спестят доста време и старания, а знаем, че времето е пари - изключително когато приказваме за професионални приложения. Ако обаче компютърът ви се занимава с по-конвенционални задачки и игри, тази " добавена стойност " при многозадачността няма да има никакво значение за вас и няма потребност да хвърляте непотребни пари за повече ядра и влакна.

Въпреки това, би трябвало да излъчим победител в тази категория и той е изцяло явен: AMD Ryzen.

AMD против Intel - цена за мегахерц

Както обяснихме в по-горния сегмент, хвърлянето на пари за 16-ядрен процесор не е целесъобразно, в случай че всичко, което ще вършиме с него, е да играете новия Doom Eternal. За множеството хора, които цъкат игри, търсят в интернет нета и употребяват филми и музика, тактовата периодичност на процесора има доста по-голямо значение и стойност. Тук има малко несигурни фактори, тъй като тактовата периодичност на актуалните процесори варира много, според от натоварването, охлаждането и други сходни фактори. И до момента в който при оценката на многонишковата продуктивност бяхме много сигурни в таблицата си, актуалното съпоставяне е много по-общо.

 Хардуерни войни: Intel Core против AMD Ryzen - кой е победител?
Въпреки това, забавно е да забележим в таблицата кой процесор предлага най-хубава цена за мегахерц. Използвахме посочените от производителя Boost или Turbo честоти на всеки модел като безспорен най-много (без да се занимаваме с овърклок, тъй като нещата щяха да станат прекомерно сложни). Ако погледнете по-отблизо цените за мегахерц, ще видите, че Intel чиповете най-малко могат да предложат конкуренция на AMD в този сегмент. Победителите обаче още веднъж са от лагера на AMD и това са по-старите генерации Ryzen 6 2600 и 2600X. Когато включим новото потомство Ryzen, битката е много по-близка и Intel не са тотално изгубени. Отчитайки, че множеството компютри се употребяват главно в еднозадачен режим и рядко могат да оползотворят повече от 2 ядра 4 влакна, продуктивността за цент на Intel не е толкоз неприятна. AMD въпреки всичко печелят и тази категория, в случай че отчитаме само чистата цена на мегахерц. При последните генерации от двата производителя имаме нещо като тъждество.

Скритите променливи

Цялото това упражнение по статистика и редене на таблични данни е занимателно и ненапълно потребно, само че идва с много скрити незнайни. Когато смятате най-хубава договорка при сглобяването на цяла машина, би трябвало да бъдат регистрирани всички съставни елементи. Intel процесорите да вземем за пример идват с много базови охладители, до момента в който AMD предлага чудесни RGB варианти по дифолт с процесорите си от висок клас. Това икономисва в допълнение средства.

 Хардуерни войни: Intel Core против AMD Ryzen - кой е победител?
Друг фактор е дънната платка, която ще би трябвало да вземете, тъй като чипсетите са разнообразни при Intel и AMD, както и моделите на дъна, а също и техните цени. Ако се спрете върху последното потомство Ryzen 3000 и чипсета x570 на AMD, ще би трябвало да изръсите много повече пари за дъно, поради поддръжката на PCIe 4.0, по-сложното изстудяване и новата и извънредна към този миг технология.

Когато новите Ryzen дебютират на 7-и юли, несъмнено, ще имаме доста по-точна визия дали Intel би трябвало да събират панаира и да се връщат към чертожната дъска или гръмките демота на AMD са били просто маркетингов трик. Дотогава можем само да сформираме таблици като тези нагоре.

По материали на PCWorld.com
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР