Ако кметове и общински ръководства смятат, че нямат достатъчно експертен

...
Ако кметове и общински ръководства смятат, че нямат достатъчно експертен
Коментари Харесай

Клубът на приятелите българи и евреи до президента и премиера: Докога ще се изкривява историческата истина

Ако кметове и общински управления считат, че нямат задоволително експертен потенциал за оценка по въпроси, свързани със спасяването на българските евреи, дано се обръщат за съвет към Института за исторически проучвания към Българска академия на науките или към други институции с потвърдена историческа експертиза. "
Този съвет насочат от Клуба на приятелите българи и евреи (КПБЕ), сплотяващ няколко организации, до държавните институции.

Писмото на КПБЕ е адресирано с изключение на до ръководителя на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева , до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов , и президента Румен Радев.

Поводът е откритата на 3 юли т.г. мемориална плоча край гр. Неделино, която да припомня за еврейската трудова група, която е работила в покрайнината в интервала 1941 - 1944 година, надписът на която съдържа определенията " насилствен рабски труд ". Припомнено беше и за открития на 11 май м.г. мемориален знак в покрайнината на Брезник /на снимката/, на който е написано " На евреите от трудовите групи, жертви на Холокост ". Същевременно България е маркирана като страната без нито една жертва на Холокоста в Мемориала " Яд Вашем " в Израел, за разлика от надписа край Брезник.

В България не е регистриран нито един евреин, убит посредством " насилствен рабски труд " или единствено поради това, че е евреин, еврейските мъже са строили пътища, само че са се завърнали живи и здрави вкъщи, се споделя в писмото на клуба. И се припомня, че като трудоваци са работили и българи, и турци, и роми. Да се пояснява трудът на еврейските трудови дружини /каквото е наименованието им в формалните документи/ като рабски и каторжен, изопачава историческата истина., и по-лошо: подвигът на нашия дребен и самоуверен народ, който за разлика от други огромни и могъщи страни, изигра Хитлер, в това число и посредством трудовите дружини, се омаловажава и подценява, се споделя още в писмото. Според КПБЕ трудовите дружини са изобретени от държавното управление и цар Борис III като работещо средство да бъдат арестувани в страната всички евреи с аргумента, че са нужни като работна ръка, от която страната не може да се лиши.

Като основател за слагането на паметните плочи с тези надписи от КПБЕ показват еврейската организация ШАЛОМ. А съветът към локалната власт е поради това, че формалното известие за събитието в Неделино на 3 юли е взаимно от името на ШАЛОМ и на общината.

" Цели се да се вмени на българския народ и българската страна виновност и отговорности, които не са съответни на действителностите от интервала 1941 - 1944 година ", се споделя в писмото до държавните институции.

Запитани дали упорстват да се махнат плочите, уредниците споделиха единствено, че задачата им е да се даде публичност на казуса с изкривяването на историята. А на въпроса за какво писмото им не е адресирано и до ШАЛОМ, Елко Хазан от Юдейски родолюбив институт разяснява, че неведнъж са " се обръщали към тях, само че връзката била невъзможна ".

 Трудоваци евреи и защита в трудов лагер в с. Рудник, 1941 година
Трудоваци евреи и защита в трудов лагер в с. Рудник, 1941 година

На конференцията бяха показани десетки фотоси, писма на евреи трудоваци и държавни документи по организацията на трудовите дружини в интервала 1941 - 1944.. От средата на ноември доникъде на март трудовите лагери се затваряли и мъжете зимували у дома. Работели най-много по градеж и ремонт на жп линии и пътища, а по-тежката работа била взривяване на скали. Трудови групи работели на 35 места в страната, сподели Естер Георгиева, специалист към клуба. Задължително било да спят в палатките, само че задължението не се спазвало, доста от трудоваците си уреждали да отседнат в селските къщи и си плащали на хазаите. Близките им можели да ги посещават по избор. Нормата не постоянно се изпълнявала, защитата била отзивчива, на фотография, запечатала охранител, се чете надпис " За благ спомен на Лео Комфортчето от фелдфебел Маринов от Разград ". Писмата имат щемпел " Военна поща " - обясниха, че преднамерено са военизирани, защото съгласно тогавашните закони никой военизиран няма право да напуща страната.

Авторите на обръщението до държавните институции са ръководителите на четирите организации от КПБЕ: Българо-еврейски теоретичен институт /инж. Георги Мъндев/, Юдейски родолюбив институт /арх. Елко Хазан/, Институт за национална патриотична политика /Ангелина Рашкова/, Боянски клуб за поддръжка на българската държавност и нация " Проф. Божидар Димитров " /арх. Миломир Богданов " /.

Те обявиха, че повече от десетилетие правят задълбочени исторически проучвания взаимно с учени и преподаватели от Историческия факултет на Великотърновския университет и са събрали голям масив от документи свързани със спасяването на българските евреи. Част от резултатите са присъединили в излязлата през 2018 година книга " Краят увенчава делото ", издателство Фабер, 2018, която беше показана на конференцията. Книгата е издадена със съдействието на вицепремиера Валери Симеонов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР