Ако кажете на някой жител на Болоня, че любимото му

...
Ако кажете на някой жител на Болоня, че любимото му
Коментари Харесай

Може да не ви се вярва, но: Яйцата по панагюрски не са от Панагюрище

Ако кажете на някой гражданин на Болоня, че обичаното му рагу Болонезе може и да не е от този район, като нищо ще последва люта свада.

В България обаче витае противоположният феномен - поданици на дадена област с откровено учудване се чудят за какво избрани предписания са кръстени на техния регион на България.

Често произходът на ястия, които имаме освен за български, само че и присъщи за и зародили в избран район, в действителност е замъглен и мъчно бива проследяван обратно в историята.

Най-ярък е образецът с яйцата по панагюрски, които не произлизат от Панагюрище.

По-старите панагюрци още гледат изкривено, когато някой си поръча това ядене и чака забулени яйца в сос от кисело мляко. Киселото мляко не е било по рафтовете на най-близкия магазин, че да се изразходва обилно за сосове.

Рецептата за яйца в кисело мляко и запържен червен пипер в олио е турска и, несъмнено, с лекост е прескочила в България, където се харесва и подготвя и до през днешния ден, написа webcafe.bg.

Панагюрците имат лична рецепта за забулени яйца, която е много по-пестелива. За нея яйцата се забулват във вряща подсолена вода с оцет, след което се сервират върху малко натрошено сирене и малко от водата от варенето.

Подправят се с чесън, още малко сол и пипер и се заливат със запръжка от масло и червен пипер.

Полагат се най-вече по две яйца на порция и количествата сирене и масло са в действителност скромни, в случай че желаеме ястието да е достоверно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР