„Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни

...
„Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни
Коментари Харесай

Зам.-министърът на отбраната: Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война


„ Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни въвлича във война. Това е позицията на НАТО и Европейския съюз “, сподели зам.-министърът на защитата Николай Божилов в извънредно изявление пред bTV.

„ Военното имущество се дели на две групи – такова със гибелен темперамент и такова с несмъртоносен темперамент. Вчера министърът на защитата разгласи, че можем да изпратим военна екипировка “, сподели Божилов.

Относно решението дали страната ни ще изпрати военна помощ за Украйна, Божилов разяснява, че това е решение, което би трябвало да бъде дискутирано и взето в Народното събрание. „ Едно такова решение е многофакторно “, сподели зам.-министърът.

„ България за защитата на страната разчита на първо място на българската войска и на всички армии на нашите съдружници. Батальонните групи на НАТО са със състав 1000-1500 души “, сподели Божилов. Батальонът, който ще бъде у нас към момента е с неразбираема численост.

„ НАТО е защитителен съюз. НАТО не прави проекти за нахлуване, единствените проекти са за отбрана на територията на страните-членки “, добави Божилов. След края на войната тези батальонни групи ще бъдат разпуснати.

На молба да разяснява вест от последните часове, че съветски самолети с нуклеарно оръжие са нарушили въздушното пространство на Швеция, Божилов сподели, че не е осведомен за такова нарушаване публично.

„ Ядреното оръжие към този момент е проблем. Чухме изказвания, че Русия би могла да прибегне до потреблението на такова оръжие в Украйна, уповавам се това да не стане “, сподели Божилов.

Заместник-министърът разяснява, че в министерството на защитата се вършат разбори какви бойни качества са ни основно нужни и по какъв начин да ги придобием. „ Имаме готови водачи за самолетите МиГ-29, сега се образоват наши водачи за пилотиране и потребление на самолети F-16 “, сподели Божилов.

Заместник-министърът разгласи също, че досега не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили правят интервенция с наблюдаване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР