Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха проведени миналата неделя,

...
Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха проведени миналата неделя,
Коментари Харесай

Как ще повлияят последните събития на изборите - говори социологът

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха извършени предходната неделя, за Румен Радев биха дали своят вот 51,2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Сред останалите претенденти личат най-много Костадин Костадинов – 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „ Не поддържам никого “ биха дали своят вот 2,7%. Останалите се разпределят измежду други претенденти. Сред тях личат Волен Сидеров, Валери Симеонов и други

Данните са от проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио, извършено лице в лице с таблети, измежду 1009 пълнолетни българи, в интервала 10-17 октомври. То не регистрира събитията от последните дни.

„ Румен Радев е на ръба да има поддръжка, която би дала опция за победа на първи тур. Само че за такава победа се желае и интензивност ”, разяснява социологът от „ Галъп интернешънъл " Първан Симеонов.

„ Събитията от последните дни обаче може би ще създадат по този начин, че да има и втори тур, където Радев също е с положителни позиции, само че няма да му е толкоз елементарно. Но въпреки всичко е рано за такива прогнози ”, добави той.

„ По традиция Движение за права и свободи има мобилизирана поддръжка. Част от поддръжката за Панов пък е неуверена и тъй като западно-либералното пространство е малко по-индивидуалистично, и тъй като Румен Радев заема част от тази поддръжка ”, счита Симеонов.

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, моментната фотография на електоралните настройки щеше да наподобява по този начин: за ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 22,5% от гласуващите, за Българска социалистическа партия – 15,1%, за „ Продължаваме промяната “ – 13,4%, за „ ИТН “ – 12,2%, за „ Демократична България “ – 11,2%, за Движение за права и свободи – 10,8%. Това са и сигурните от днешна позиция обединения в идващия парламент. Близо до бариерата е и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ – с 3,7%. Под бариерата личат също „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация, надлежно с 2,9% и 2,3%. Останалите гласове биха отишли при други обединения.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е извършено с таблети, сред 10 и 17 октомври, измежду 1009 души, по метода „ лице в лице “. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души.

* Данните са от проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио, извършено лице в лице с таблети, измежду 1009 пълнолетни българи, в интервала 10-17 октомври. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР