Ако историята е някакъв ориентир, следващият значим епизод в живота

...
Ако историята е някакъв ориентир, следващият значим епизод в живота
Коментари Харесай

За какво ще харчи милиардите си Джеф Безос?

Ако историята е някакъв ориентир, идващият важен епизод в живота на Джеф Безос - индивидът, който трансформира щурата за времето си концепция да продава книги по Интернет в колос за 1.67 трлн. $, може да е по-голям. Поне в случай че се съди от наследството на Джон Рокфелер и Андрю Карнеги.

Така подозира Маргарет О'Мара - коментатор на "Ню Йорк таймс ", професор по история във Вашингтонския университет, политически анализатор в екипа на някогашния вицепрезидент Ал Гор и създател на книгата "Кодексът " - история на Силициевата котловина.

Господин Безос разгласи преди десетина дни, че се отдръпва от позицията си на основен изпълнителен шеф на "Амазон ", въпреки че резервира значително контрола върху посоката на развиване на компанията като неин изпълнителен ръководител и най-едър акционер. Решението ще му даде опция да посвещава повече време на другите си ползи и да открие способи да похарчи персоналното си положение, което, с помощта на скока на цените на акциите на "Амазон ", сега се прави оценка на към 195 милиарда $.

Това впечатляващо число припомня на различен колос, чието име се трансформира в синоним на изобилно благосъстояние - Джон Рокфелер. Критиците на Безос от кръга на борците против пазарния монопол постоянно го съпоставят с Рокфелер по този индикатор, само че сред тях съществуват и други прилики.

Точно както Безос навлезе в търговията по Интернет, по този начин и Рокфелер вкара новаторски и пестящи непотребни разноски управнически правила в зараждащия се петролен пазар и построи империята си. Дълго считан за най-богатия в историята човек на планетата, положението на Рокфелер в избран миг доближи до съвсем 2% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

Господин Безос се отдръпва от оперативното ръководство на "Амазон " откакто против компанията стартира антимонополно следствие в Европа, опасност от сходна инспекция в Съединени американски щати и обвинявания за нечестни трудови практики. Рокфелер също се отхвърли от дейното управление на компанията си "Стандард ойл " в изискванията на интензивни инспекции на активността й. Оттеглянето обаче не му спести обществено оскверняване: през 1902-а проверяващата журналистка Айда Тарбел разгласява "Историята на компания "Стандард ойл ", която затвърди имиджа на милиардера като грабителски лаком. След журналистическата обява Рокфелер уголемява благотворителната си активност, започвайки с унищожаването на паразит, нападнал по това време селскостопанския юг. Той основава фондацията "Рокфелер " през 1913-а и до гибелта си през 1937-а (на 97-годишна възраст) подарява съвсем цялото си положение.

Подобно на Безос, и Рокфелер е характеризиран като захласнат от детайлите предприемач, подготвен да отиде до прекаленост, с цел да разшири империята си. Огромните му дарения след отдръпването от бизнеса обаче са толкоз ефикасни, че засенчват експлоататорските му похвати. И по време на погребалната гала, вместо да цитира госпожа Тарбел, публицист на "Таймс " интервюира надзирател в църквата на Рокфелер, който дефинира магната като "прекрасен, с нежна душа и същински християнин ".

Филантропията се трансформира в опрощение за натрупването на големи благосъстояния

Още през 1889-а американският предприемач и човеколюбец от шотландски генезис Андрю Карнеги убеждава, че е вярно и етично да се натрупва положение, тъй че едрите капиталисти да могат на собствен ред да го разпределят рационално "на тези, които имат предпочитание да се развиват ". Рокфелер пък заявява по-късно: "Бог ми даде моите пари ". И въпреки че второто му въплъщание не заличава алчността на първото, то въпреки всичко има по-голямо значение за човечеството и за утвърждението на несметните благосъстояния от обществеността. Във второто си съществуване Рокфелер поддържа общественото опазване на здравето, Карнеги пък е последовател на образованието и на изкуствата.

Съвременният съперник на двамата филантропи - Бил Гейтс - също изненадва съвсем всички когато трансферира позицията си на основен изпълнителен шеф на Стийв Балмър при започване на 2000-а и остава ръководител и софтуерен проектант на " "Майкрософт ". По това време Гейтс заявява, че "се връща към това, което обича най-вече ". Макар че скептиците подозират, че същинската причина за решението му е антимонополната борба на "Майкрософт ". Десет дни откакто се оттегря от оперативното ръководство, Бил и брачната половинка му Мелинда Гейтс трансферират още 5 милиарда $ в едноименната си благотворителна фондация, с което я вършат най-богатата в света. И, сходно на Карнеги, я трансформират във авторитетен модел на доживотни дарения.

През последните две десетилетия фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е дала над 55 милиарда $ за създаване на ваксини, за премахване на маларията, за възстановяване на общественото обучение и за други дела.

Така славата на суперконкурентното момче от света на компютрите последователно избледнява и се заменя с репутацията на международен човеколюбец.

Господин Безос и екипът му сигурно са следили деликатно траекторията на промяна на известния им комшия от Сиатъл. Напоследък Безос стартира няколко значими благотворителни мероприятия: Фонд за земята на Безос с 10 милиарда $ начален капитал за битка с климатичните промени и още един фонд (Bezos Day One Fund) с 2 милиарда $, ориентиран към бездомните и предучилищното обучение.

В прощалното си писмо до чиновниците на "Амазон " миилардерът написа, че ще обърне внимание и на другите си пристрастености, не само на филантропията. Най-голямата е "Блу произход " - частната му галактическа компания, която може да се трансформира в мощен посредник за упоритостите му. Безос е захласнат от космоса още от тинейджър, не е изгубил вяра някой ден да го колонизира и не престава да поддържа великански космически визии.

След като завършват дейната бизнес кариера, Рокфелер, Карнеги и Гейтс употребяват времето и въздействието си, с цел да основат модел за филантропия.

Джеф Безос може да прекъсне тази традиция. И евентуално ще го направи следвайки девиза на "Блу произход ": "Gradatim ferociter " ( "Стъпка по стъпка, брутално ").
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР