Ако искате да усвоите по-добре понятията в дългосрочен план, е

...
Ако искате да усвоите по-добре понятията в дългосрочен план, е
Коментари Харесай

Как да водим записки, които да помним

Ако желаете да усвоите по-добре понятията в дълготраен проект, е по-добре да водите бележки на ръка, откри ново проучване. 

Двама психолози решават да проведат това проучване, откакто виждат от личен опит, че по-трудно помнят записките, направени на компютър.

Пам Мюлер, психолог от Принстънския университет, открива, че връщането към ръкописните бележки има преимущества. Съавторът на изследването Даниел Опенхаймер споделя подобен опит:

„ Дани споделя, че е имал сходен опит по време на среща на факултета: водел бележки на компютъра си, след което вдигнал взор и осъзнал, че няма визия защо в действителност приказва индивидът. “ - споделя Мюлер.

Двамата вземат решение да ревизират догатката си научно, като карат 65 студенти доброволци да гледат TED лекции и да дават отговор на въпроси, касаещи наличието им. Едните водят мемоари на преносимите компютри си, други – на ръка.

Въпросите, заложени 30 минути след края на видеото, попадат в две категории:

а) Припомняне на обстоятелства: да вземем за пример „ Преди какъв брой години почти е съществувала Индската цивилизация? “ 
б) Прилагане на понятия: да вземем за пример „ Как се разграничават Япония и Швеция в метода си към равенството в своите общества? “

Учените откриват дребна разлика в припомнянето на обстоятелства – и в двете групи обстоятелствата се помнят в сходно съответствие.

Голямата разлика се появява в това какво хората са разбрали концептуално от наличието на лекциите. Тук се оказва, че записките на хартия за запазили много по-голяма съразмерност от концептуалното наличие. 

Причината за това е в умствените процеси, които вземат участие във воденето на мемоари на компютър и на хартия. Вероятно е хората, които водят мемоари на екран просто да транскрибират буквално това, което чуват, до момента в който пишещите на хартия се ангажират повече с информацията. 

Авторите допускат, че водещите ръкописни бележки се ангажират повече в обработка на информацията, като сортират кое е по-важното, което да запишат – което на собствен ред им оказва помощ да усвоят наличието по-ефективно.

Учените откриват, че студентите, при които има минимум припокриване сред записките и изреченото във видеата, се оправят най-добре на теста.

С други думи: записването на лекциите буквално е загуба на време. 

Ако въпреки всичко държите да водите мемоари на преносимия компютър си, най-хубавият съвет е да опитате да извличате смисъла от казаното в лекцията вместо просто да записвате изреченията буквално.

Това е тъй като самия акт на обработка на информацията я вгражда по-трайно в паметта ви. 

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР