Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Таня Кръстева е новият основен редактор на Bloomberg TV Bulgaria

Таня Кръстева поема поста основен редактор на Bloomberg TV Bulgaria, част от медийната група на Инвестор.бг. Тя има дълготраен опит като финансов публицист, а в последните години е водещ на вечерното предаване " Бизнес среща ". Кариерата й в региона на публицистиката стартира през 2002 година като кореспондент и редактор във вестник " Банкеръ " с следствия за обществени компании и сдружения в неплатежоспособност. През 2009 година Кръстева става част от екипа на Bulgaria ON AIR, а по-късно се причислява към Bloomberg TV Bulgaria. До момента поста основен редактор на малкия екран заемаше Димитър Вучев, който поема по нов професионален път, показват от медията. Таня Кръстева е създател на книгата " Българският борсов свят: От първо лице ".

Starobrno показа новата си акция под мото #различно

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (6 март)

WnessTV ще се разраства с финансиране от 500 хиляди лева.; Националната мрежа за децата изиска прекъсване на новата реклама на " Национална лотария " ; Отличиха носителите на годишните награди за виновен бизнес; Lacoste сменя крокодила от логото си със застрашени типове животни в нова лимитирана серия и други
6 мар 2018
Шоковите рекламни промени на Марк Зукърбърг

Рекламодателите ще би трябвало да ангажират хората в платформата с качествено наличие, което обаче ще им коства по-скъпо
4 мар 2018
Нишовата телевизия WnessTV ще се разраства с финансиране от 500 хиляди лева

Сред вложителите са някогашният изпълнителен шеф на bTV Павел Станчев, съоснователят на " Телерик " Васил Терзиев и Стефан Гугушев от " Гугушев & сътрудници "
1 мар 2018
Биреният бранд Starobrno стартира нова рекламна акция, с която цели да предизвика хората да погледнат положително на особеното и ексцентричното. За задачата акцията стартира с разпространение на ексцентрични небрандирани текстове, написани от хип-хоп изпълнителите Жлъч и Григовор, които намираха място както в градска среда, по този начин и в питейни заведения и заведения. Кампанията беше съпроводена и с необикновени съоръжения в Пловдив, Варна и Бургас под формата на хладилници, преобразени като вана, гардеробна, дрешник и библиотека с книги. На особено събитие предходната седмица стана ясно, че точно Starobrno стои зад акцията, която е дело на информационната група All Channels Communication. " Целта на инсталациите и на текстовете беше да насочат креативна провокация към нищо неподозиращите минувачи, тъй като желаеме хората да се замислят по положителен метод за различността, както и да се включат в разговора по тематиката ", разяснява за " Капитал " Иван Янакиев, ръководещ шеф на PR звеното на групата. За едвам седмица след началото на акцията уличните съоръжения са били споделени над 150 пъти в обществените мрежи, като към самодейността се включиха и редица български водачи на мнение. Кампанията на Starobrno под мотото #различно ще продължи до края на лятото с още изненадващи събития и партньорства на марката.

Започна кандидатстването за стипендия на БДВО

Студенти от специалности в региона на връзките могат да аплайват за стипендия на името на проф. Тодор Петев - основател и първи ръководител на първата неправителствена организация в областта на връзките. Инициативата се провежда за втора поредна година от Българското сдружение за връзки с обществеността (БДВО). Желаещите да се включат би трябвало да напишат есе на тематика " Опасностите от бързата гласност ", като крайният период е 31 март. Есетата би трябвало да се изпратят на [email protected] дружно с попълнена форма за присъединяване. Те ще се правят оценка от професионално жури, което включва Мила Миленова, ръководител на БДВО, Тодор Тодоров Петев, наследник на проф. Петев, и доцент доктор Александър Христов. Избраният стипендиант ще бъде разгласен на 7 април и ще получи премия от 500 лева, както и опция да взе участие гратис на всички платени събития и образования, проведени от БДВО.
Повече тук.

Дигитален бизнес

Фейсбук се обръща към музикалния бизнес в търсене на повече видеотрафик

Социалната мрежа Фейсбук ще се концентрира повече върху музикални клипове на платформата си. Компанията е подписала няколко значими покупко-продажби с музикални компании, в това число и с Unviersal Music, най-големия лейбъл в света, както и Sony/ATV, най-големия издател в бранша. Социалната мрежа също по този начин сподели желанието си да понижи трафика към YouTube, откакто преди над година промени логаритмите си по този начин, че видеата, пуснати непосредствено в платформата на Фейсбук, да се виждат по-често, в сравнение с тези, споделени посредством YouTube.

Новите съглашения разрешават на потребителите на Фейсбук да качват видеа с фонова музика – кавър версии на песни, танци от сватби или онлайн караоке. Фейсбук желае потребителите да употребяват платформата от ден на ден за видео, без никоя от страните да е застрашена от това наличието да бъде свалено или даже да бъдат потърсени правни последици. Това е една от най-големите стъпки на Фейсбук към музикалния бизнес, като по този начин тя ще може да се конкурира по-директно с YouTube.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Медиен бизнес

Fox цели да понижи рекламното си време до 2 минути на час до 2020 година

Медийната група Fox Networks Group ще работи върху редуциране на рекламния си блок, като задачата на компанията е в идващите две години да доближи 2 минути в един част ефирно време, написа Wall Street Journal (WSJ). Това би била огромна смяна за медийната промишленост, още повече че сега позволеното рекламно време в Съединени американски щати е малко над 13 минути на час, а за кабелните малките екрани стига до над 16 минути. В България да вземем за пример по закон не могат да се излъчват повече от 12 минути реклама на час.

За да се оправи с предстоящо по-ниските доходи от реклама, медията би трябвало да промени напълно модела, по който продава ефирно време на рекламодателите. Главният търговски шеф на Fox Джо Марийз разяснява пред WSJ, че компанията към този момент няма да продава брой гледания на рекламодателите, а прекарано време с рекламното им наличие.

Решението за редуциране на рекламното време е разследване и от засилващата се наклонност за лъчение на по-малко реклами за задържане на феновете. С навлизането на телевизионните платформи за стрийминг услуги като Netflix и Amazon потребителите от ден на ден избират да заплащат с изключение на за качествено наличие съгласно желанията им и за излъчвания, които не се прекъсват от реклами.
Повече тук.

Британското музикално издание NME стопира да излиза на хартия

Най-известното музикално списание във Англия - NME, публично завършва съществуването си като физически притежател и минава напълно онлайн. Списанието, учредено през 1952 година, играеше ролята на музикална библия за редица генерации във Англия и оказа помощ за отразяването на всички по-големи интервали в рок музиката, отбелязвайки възхода на групи като The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Dire Straits, Oasis и Arctic Monkeys.

Популярността на NME отбелязва спад още от 90-те години на предишния век, когато тиражът пада до 15 хиляди бройки на седмица. Причината тогава бе в появяването на онлайн изданията. В същото време NME загуби и най-големите си съперници в сектора, откакто Melody Maker и Sounds, други английски музикални заглавия, затвориха.

NME ще продължи да издава свои специфични издания под името NME Gold. Всичката останала активност на списанието ще бъде пренасочена към уеб страницата.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Рекламен бизнес

Unilever е икономисала 30% от рекламните си разноски през 2017 година

Холандският конгломерат за потребителски артикули Unilever разгласи, че през миналата година компанията е икономисала 30% от разноските си към рекламни организации, изготвяйки вътрешно връзката си. " Ние сътворяваме огромна част от рекламното ни наличие вътрешно в компанията, развивайки съществуващите ни активи. Нашите 17 студиа U-Studios в 12 страни основават по-бързо наличие за марките ни и костват към 30% по-евтино от външните организации ", пишат в годишния си отчет Unilever. В началото на годината компанията също разгласи, че ще премисли рекламните си вложения в Гугъл и Фейсбук поради наличието им, цялостно с подправени вести, расизъм, сексизъм и екстремизъм.

Съкращаването на рекламните разноски е наклонност измежду огромните рекламодатели. Към края на 2016 година различен колос в бранша - P&G, оповестиха, че ще понижат спонсорираното си наличие във Фейсбук, защото резултатите от вложенията не дават отговор на упованията им. Производителят на слушалки Beats Electronics (познати преди като Beats by Dre), благосъстоятелност на Apple, също обмисля да изготвя част от креативните си артикули с вътрешните екипи на компанията, съкращавайки разноските към организации, написа AdWeek.
Повече тук.

Рекламната промишленост окачи билбордове с послания в чест на кино лентата " Три билборда отвън града "

Двама артисти бяха отличени с " Оскар " за функциите си във кино лентата " Три билборда отвън града " (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) по време на състоялата се на 4 март деветдесета гала на филмовата академия в Съединени американски щати. Филмът, събрал редица награди през последните месеци, не остави равнодушна към триумфите си и рекламната промишленост. За да благодари на кино лентата, който притегли вниманието на хората към успеваемостта от потреблението на външната реклама в съвремието ни, американската асоциация за външна реклама (ОААА) сътвори няколко билборда, които още от февруари украсяват американски улици. Надписите на окачените в Ню Йорк, Лос Анджелис и Северна Каролина билбордове гласят " Този билборд заслужава " Оскар ", " От името на билбордовете по света - благодаря " и " Четири " Златни глобуса " отвън Холивуд ", а цветовете копират тези от кино лентата.

Най-голямата рекламна група WPP завърши най-слабата си година от 2009 година

Най-голямата рекламна организация - WPP, е изпратила най-слабата си година от 2009 година и чака по-слаби доходи през тази. Това докара до най-големия спад на акциите й от края на предишния век. Приходите й през предходната година са се намалили с 0.9% до 15.2 милиарда паунда, което е най-лошото показване от 2009 година, когато спадът е бил 8.1% поради световната рецесия.

Според новите прогнози дълготрайните доходи ще набъбнат с сред 5 и 10%, до момента в който предходните бяха за до 15%. От WPP признават, че годината е започналa " постепенно ", като е траяла наклонността от 2017 година, когато маржовете и продажбите останаха без смяна.

WPP е изхарчила към 4.4 милиарда паунда на своите клиенти за реклама и маркетинг в Гугъл през предходната година. Това е най-големият разход на компанията за 2017 година и покачването е с 10%. Фейсбук е получила от английската компания 1.5 милиарда паунда, като средствата са нарастнали с 30%, написа Guardian.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Рекламните акции във връзка Международния ден на дамата

И тази година Международният ден на дамата въодушеви марки и организации да стартират акции в поддръжка на дамите. Представяме ви някои от самодейностите, събрали огромна известност а тазгодишния празник.

В деня на дамата Гугъл ни показва възходяща наклонност за смисъла на половото тъждество за хората по целия свят, която е подкрепена от действителни данни за нараствания размер тематични търсения в мрежата й. Конкретните данни могат да се видят от g.co/womensday. Тази година компанията наподобява беше нетърпелива да поздрави и българските дами за празника и го направи 2 пъти един път на 3 и още един път на 8 март.



В чест на дамите и за пръв път в историята си веригата за бързо хранене обърна емблематичната писмен знак M от логото си, с цел да наподобява като W (от woman на англ. език жена - бел. ред.). Промяната в логото можеше да се види както в уеб страницата и обществените мрежи на компанията, по този начин и в един от заведенията за хранене й в Калифорния.



По мотив празника американският фешън бранд Old Navy украси с цветя пет женски паметника в Ню Йорк. Единият от тях беше статуята, наречена " Безстрашно момиче " (Fearless Girl), издигната против иконичния разгневен бик на Уолстрийт до Нюйоркската фондова борса. Статуята беше сложена предходната година от капиталовия фонд State Street Global Advisors в нощта против 8 март за да насърчи повече компании да назначават дами на лидерски позиции.

Фотограф: AdWeek

Реламните организации също не останаха безучастни по време на тазгодишния Международен ден на дамата. Ето и някои от по-интересните акции, които лансираха на 8 март:

Редица здания по света пък осъмнаха в нощта против 8 март със признака на Венера. Инициативата е дело на организацията Grey в партньорство с неправителствената организация Catalyst и притегли вниманието на организацията Droga5, която похвали признака на една от корпоративните здания в Уолстрийт в профила си в Instagram. Special thanks to our building mates @catalystinc for creating this beautiful visual on 120 Wall Street for #IWD2018 ‪

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР