Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Аделина Радева е новата водеща в утринния блок на " Нова телевизия "

Телевизионната водеща, известна от ефира на Българска национална телевизия, Аделина Радева към този момент е част от екипа на " Нова телевизия ", където ще води утринния блок " Здравей, България " дружно с Виктор Николаев. Така тя ще заеме " празното столче " на досегашната тв партньорка на Николаев Анна Цолова, чието овакантяване докара до подозрения за (авто)цензура и политически напън.

Досега Аделина Радева водеше публицистичното предаване " Още от деня ", където мястото й се зае от новия програмен шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. Тя водеше и новините по държавната телевизия, а преди този момент беше водещ в утринния блок на Българска национална телевизия.

Журналистическата кариера на Аделина Радева стартира като радиоводещ в ефира на FM+. В продължение на шест години до 2006 година е сътрудник на " Нова телевизия " в Атина. Две години по-късно стартира работа в Българска национална телевизия, където за пръв път си партнира с Виктор Николаев в утринния блок " Денят стартира ".

Емил Кошлуков става водещ по Българска национална телевизия

Фотограф: Надежда Чипева Още по тематиката
Смущения в Българска национална телевизия

След промяната на управлението държавната телевизия излъчи няколко отрицателни сигнала
5 яну 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Тенденции, прогнози и най-хубавото от рекламата по света през годината
28 дек 2017
Назначеният в средата на декември за програмен шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков от тази седмица ще бъде и водещ в малкия екран. Той ще заеме мястото на Аделина Радева в публицистичното предаване " Още от деня " и ще се редува в ефира с другия водещ Поли Златарева, написа " Дневник ".

Първото предаване на Кошлуков беше в понеделник, 8 януари, който изясни пред " Дневник ", че ще заеме мястото " по заменяне " и не знае дали ще е дълготрайно, тъй като това се взема решение от друга дирекция в малкия екран.
През лятото Емил Кошлуков се яви и на състезанието за общоприет шеф на държавната телевизия, само че не съумя да го завоюва, макар че беше апетитен като един от любимците.

По време на надпреварата за стола на генералния шеф в Българска национална телевизия стана ясно, че политикът и публицист в границите на една година, 2016-2017 година, е работил като програмен шеф на телевизия " Алфа ", благосъстоятелност на партия " Атака " с водач Волен Сидеров. Фактът, че шеф на Емил Кошлуков е била политическа групировка, влезе в несъгласие с разпоредбите за избор на общоприет шеф на публичната Българска национална телевизия, в които е посочено, че претендентите не би трябвало да имат стопански и политически зависимости.

Туристическото министерство готви една от най-мащабните рекламни акции в чужбина

Ведомството търси организации, които да ръководят туристическата връзка през идващите месеци в 22 страни, покривайки целия набор на маркетинг микса. България ще се показва като привлекателна дестинация в непознати малките екрани, радиа, печатни медии, интернет, а задачата е да се привлекат туристи за разнообразни сегменти - за фамилен туризъм, бизнес визити, културни обиколки, почивки на море, планина, СПА и други

Сред определените страни са Германия и Русия, от които идват най-вече туристи в страната, централноевропейските страни, от които се генерира максимален растеж на годишна база през последните години, прилежащи страни и други. От туристическото министерство настояват, че определените пазари, на които България ще се показа, попадат в топ 30 на тези, от които идват най-вече почиващи чужденци. В поръчката, чиято стойност е 7.98 млн. лева без Данък добавена стойност, са заложени и съответни критерии за акциите, които би трябвало да се организират, като да вземем за пример към какъв вид туристи би трябвало да бъдат ориентирани рекламите, както и условията за позициониране в съответни информационни канали. Така да вземем за пример ведомството ще се опита да притегли в Русия туристи на възраст сред 20 и 50 години, младежи, фамилии с деца със междинни или по-високи приходи. На тях би трябвало да бъдат препоръчани почивки в разнообразни посоки - море, планина, балнеология, културен туризъм, поклоннически туризъм, детски лагери и други В другия най-съществен пазар за туристическия бизнес - Германия, ведомството ще търси туристи най-вече сред 35 и 55 години и над 55 години, като с изключение на най-популярната отмора на море ще показва още други браншове като културен туризъм, балнеология, както и по-нишови артикули - да вземем за пример почивки с каравани, алпинизъм, визити на пещери, гроздобер, розобер и други

Агенциите, които бъдат определени, ще би трябвало да изготвят общ медиа проект, включващ разбор на пазара и държанието на потребителите, идея за повсеместен криейтив, рекламни визии, информационен микс и други
Повече по тематиката може да прочетете тук

България пред чужденците

Официалният клип, който цели да разпространява България като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, демонстрира страната ни през погледа и прекарванията на момче и момиче, които се срещат във влака и дружно потеглят на мистична обиколка из " скритото украшение на Европа ". Именно това е и посланието на видеото, продуцирано от Димитър Гочев, режисьор е Божидар Велинов, а сценаристи са Мирон Крумов и Мариана Събева. Заглавието " Няма по какъв начин да не се влюбиш в нея от пръв взор! " прави отпратка както към България, по този начин и към редом разказаната история на двамата основни герои във видеото, снимано в продължение на 10 дни. Заедно те разхождат феновете из историята, традицията, културата и опциите на страната ни на фона на красиви картини и пейзажи.

Кампанията за разпространение на България по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз ще включва и още два клипа, които надлежно ще показват целите на страната ни по време на председателството, както и историите на известни българи за да показа какво България е дала на света.

Музиката за председателството е композирана от Краси Тодоров и ще участва във всички аудио-визуални материали, а бюджетът за трите клипа, композирането на музиката, анимациите, логото, образната еднаквост и анимираните банери е 202 хиляди лв. по думите на министъра за председателството Лиляна Павлова.

Клиповете ще бъдат налични също на британски език, ще имат и жестомимичен превод. С тях ще стартират всички официални препоръки в Брюксел и неофициалните в София по време на европредседателството.



Argent показа нов инструмент за сегментация феновете

Българската медиа организация Argent показа нов инструмент за усъвършенстване на телевизионното обмисляне, посредством който може да се направи нишово сегментиране на потребителите съгласно психографските им индикатори. До момента през системите за медиа обмисляне беше допустимо само таргетиране по демографски индикатори. Новият инструмент е създаден в съдействие с компанията за маркетингови изследвания Progress Consult и е внедрен в системата на рейтинговата организация Nielsen Admosphere - България. Така новият инструмент разграничава четири категории на психографски профили на феновете, съгласно които организации и рекламодатели могат да възнамеряват позиционирането на телевизионните реклами. От Argent обясниха пред " Капитал " спецификите на профилите, като за правенето им са класифицирани 1546 от панелистите на Nielsen Admosphere - България, на възраст над 16 година Психографските профили отличават така наречен търсачи, или хора, които търсят внимание и самопризнание за нещата, които вършат, " членове " - или хора, които избират зоната на комфорта и удобствата и се стремят да бъдат част от група. Друга психографска група са така наречен единаци, които са си себедостатъчни и не одобряват непознатото мнение, както и категорията на " лагерите ", в която влизат хора, които не могат да съществуват отвън група, поради сигурността, която им дава тя. Медиа организацията ще употребява извънредно новия инструмент за телевизионно обмисляне до края на 2018 година, а по-късно ще бъде налично и за други клиенти.

Кабелни оператори предизвестиха, че може да спрат стратегиите на " Нова броудкастинг груп "

Кабелни оператори от страната се оплакаха, че каналите на " Нова броудкастинг груп " може да бъдат спрени от мрежите им поради поискано огромно нарастване на цената от страна на медийната компания, написа " Дневник ".
От Националното съдружие на дребните и междинните кабелни оператори (НСМСКО) оповестиха, че от два месеца водят несполучливи договаряния, а компанията е поискала нарастване с 60% на цената за разпространяване на стратегиите ѝ. В писмо до медиите от сдружението дефинират поисканото нарастване като " ценови диктат " и показват, че не могат да го одобряват, тъй като това би означавало да покачат цените за своите клиенти.
Потърсени за коментар, от " Нова броудкастинг груп " прецизират пред " Дневник ", че договарянията с операторите са самостоятелни и строго конфиденциални. " Можем единствено да потвърдим, че изнесената в общественото пространство информация за фрапантно нарастване на цените е чисто спекулативна и не отговоря на истината ", се споделя в позиция на компанията

Същевременно кабелните оператори оповестиха, че поради неналичието на прогрес по договарянията " Нова броудкастинг груп " е поискала от тях да спрат разпространяването на стратегиите ѝ от началото на 2018 година Към момента това към момента не е направено.
Повече по тематиката може прочетете тук

Huts JWT Sofia осъществиха първата местна креативна концепция за акция на Shell

Рекламната организация Huts JWT Sofia създаде напълно креативната концепция зад новата акция на " Shell България ". За пръв път британско-холандската компания се комуникира на българския пазар не през приспособена продукция, а през локално сниман рекламен клип. Кампанията със заглавие " С ClubSmart всеки печели " цели да показа на феновете програмата за преданост ClubSmart и ще се развие с изключение на през ефирен клип и като радио-, интернет и принт връзка, както и на място в комерсиалните обекти на Shell в страната. Агенция Huts JWT Sofia работи с Shell към този момент 10 години, а новата акция е осъществена в партньорство с продуцентска къща Filmmaker с режисьор Драго Шолев и медиа организацията MediaCom Bulgaria.



Дигитален бизнес

Гугъл е икономисала 3.7 милиарда $ налози посредством фиктивни компании

Гугъл e трансферирала 15.9 милиарда евро (19.2 милиарда долара) на бермудска компания призрак през 2016 година и по този метод е икономисала заплащането на най-малко 3.7 милиарда $ налози съгласно импортираните отчетни данни на компанията, благосъстоятелност на Alphabet, в Холандия. Американската компания е употребила две структури, с цел да скрие по-голямата част от интернационалните си облаги от данъчно облагане. Схемата включва прекачване на доходи от едно ирландско дъщерно сдружение към холандска компания без чиновници и по-късно до друга компания на Бермудите, благосъстоятелност на записана в Ирландия компания.

Гугъл Ireland събира по-голямата част от интернационалните доходи от реклама на компанията и по-късно трансферира тези пари на холандското дъщерно сдружение Гугъл Netherlands Holdings. Дъщерното сдружение на Гугъл в Сингапур, което събира по-голямата част от приходите на компанията в Азиатско-Тихоокеанския район, прави същото. След това холандската компания трансферира събраните средства на Гугъл Ireland Holdings Unlimited, която има право да лицензира интелектуалната благосъстоятелност на интернет колоса отвън Съединени американски щати. Тази компания се намира в Бермуда, където не заплаща корпоративен налог.
Повече по тематиката може прочетете тук

Медиен бизнес

Тъмната страна на влогърите

Рекламата посредством водачи на мнение, блогъри или влогъри е измежду желаните информационни похвати за редица компании, виждайки изгодата от това персони, на които потребителите се доверяват, да показват техните артикули или услуги. Това се трансформира и в милионен бизнес за редица хора с помощта на обществените платформи, през които елементарно доближават до публиката си и натрупат милиони почитатели. На пазар с хиляди блогъри и влогъри обаче всяка неточност може да докара до загуба на фенове и катурване на публичното мнение, а оттова и отдръпване на рекламодатели и загуба на пари. От рекламна страна пък остава въпросът за фирмите по какъв начин да управляват наличието, което се разгласява, с цел да бъдат сигурни, че марката им няма да попадне на неверно място.

Годината стартира точно с подобен скандал, когато известният измежду младежите американски влогър Логан Пол с над 15 млн. почитатели в YouTube показа видео от гората Аокигахара в Япония, или позната още като гората на самоубийствата. Там Пол дружно с група другари снимат в непосредствен проект мъртвец, като следват смешки, свързани с гледката. След публикуването на клипа влогърът беше строго наказан от редица фенове и сътрудници, видеото беше свалено, а компании, измежду които Walmart и Dunkin Donuts, отдръпнаха рекламните си бюджети. Това не е казус, тъй като предходната година Disney приключи контракта си с други известни в YouTube влогъри поради антисемистки мнения.

Подобни видеа и изявления не са проблем само за фирмите, които ги спонсорират, а и за тези, които популяризират в онлайн платформите, тъй като, както към този момент се е случвало, техни реклами е допустимо да попаднат в неуместно наличие. Затова и още в края на предходната година YouTube разгласи, че ще усили броя на сътрудниците си, работещи за разкриване на екстремистко, обвързвано с принуждение и друго неуместно наличие.

Рекламен бизнес

От Ирландия до Съединени американски щати с акция срещу тютюнопушенето

Рекламната акция за отричане от тютюнопушенето на ирландската здравна организация Health Service Executive, осъществена през 2017 година, притегли вниманието на презокеанските им сътрудници и от януари ще бъде стартирана и в Съединени американски щати. Видеото с дълготрайност една минута показва поредност от хора, които пеят известната ария на Глория Гейнър I Will Survive, с цел да отпразнуват прекъсването на цигарите. Кампанията е дело на организацията BBDO Dublin и продуцирана от 2AM films и през миналата година завоюва редица награди на рекламни фестивали и състезания.



Свободни позиции:

United Partner разгласи вакантни позиции за Employer Branding Account Manager, Account Manager и графичен дизайнер .

ICAP Bulgaria разгласи вакантна позиция за Junior brand manager и Marketing manager FMCG.

" Софтуер АГ " разгласи вакантна позиция за стажант в региона на SEO (search engine optimization - оптимизация за търсачки - бел. ред.) и ръководство на наличие.

CpmStars разгласи вакантна позиция за младши Pay per click manager и Pay per click специалист .

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР