Ако искате да не бъдете ухапан от комар, носете по-светли

...
Ако искате да не бъдете ухапан от комар, носете по-светли
Коментари Харесай

Експерт: Ако днес само ни сърби при ухапване от комар, то старите поколения помнят ужаса на маларията

Ако желаете да не бъдете ухапан от комар, носете по-светли и свободни облекла, поучават специалистите.

Летният сезон е зад тила ни, към този момент сме " избавени " от жегите и съпътстващите ги комари, които са една огромна нездравословна злина за множеството от нас. Най-доброто против тях са репелентите, които се продават в комерсиалните мрежи, съобщи пред БГНЕС Огнян Миков, основен помощник в Националния център по национални и паразитни заболявания. Центърът беше хазаин на 22 конференцията на Европейското общество за векторна екология.

" Продуктите с натурален генезис работят най-кратко. Най-важно е да се чете етикетът на продукта – да се види по какъв начин се ползва, за какъв брой време работи, по какъв начин да се измие човек, когато към този момент не е нужна комарната отбрана “, сподели той и добави: " В среда, в която човек може да бъде ухапан от комари е значимо да носи по-светли и по-свободни облекла, тъй като през прилепналите облекла комарите могат да ухапят по-лесно, а и те избират тъмни облекла “.

Първото, което се вижда след ухапването, е реакцията на тялото.

" Обикновено тя е по-силна при дребните деца, в сравнение с при възрастните хора, тъй като имунната система на детския организъм към момента не е привикнала с ухапванията на комари и по какъв начин да реагира при тях “, изясни Миков. Когато децата бива ухапани за първи път, има по-бурна реакция, която плаши майките.

" Майките са най-активната част от обществото във връзка с комарите “, акцентира той и добави, че с възрастта човек привиква с ухапванията и сърбежа.

При появяването на нови комари, които не са естествени за нашата природа, какъвто е казусът с тигровия комар, ухапванията са по-големи и по-сърбящи.

" Напоследък навлизат вирусните заболявания, пренасяни от комари, като, да вземем за пример, Западно-нилската тресчица. Тя не е толкоз смъртоносна, колкото са трите типа маларии и сега минава метър, откогато има COVID-19. За нея са присъщи нараснала температура, настинка, отмалялост “, съобщи Миков.

И в случай че през днешния ден единствено ни сърби при захапване, то по-старите генерации помнят ужаса на маларията, породен от комарите. През първата половина на предишния век у нас са боледували до 200 хиляди души годишно от нея, а сред 200-300 са умирали. Фондация " Рокфелер “ оказва на България решителна поддръжка в битката с маларията. Благодарения на нейната активност в региона на Петричко, където са страдали над 70-80% от популацията, броят на болните за към 10 години е понижен на 10-12%. Сградата на Националния център по заразни заболявания също е издигната от фондацията на американския покровител.

" Ние сме имали три типа малария и тогава е имало региони, които са се обезлюдявали поради ухапвания от комари и случаите на малария “, напомни Миков и добави, че маларията е ликвидирана в България като локално заболяване през 1961 година, а през 1965 година СЗО ни е признала като страна, свободна от тази болест.

Филиз Гюнай, президент на Европейското общество за векторна екология, сподели, че има доста типове комари, само че единствено някои от тях придвижват заболявания.

" Не всеки вирус може да бъде пренесен от комарите. В Европа най-честите заболявания, пренасяни от комари, са Западно-нилската тресчица и денга. Във Франция тази седмица има инфектирани хора, само че броят им понижава, доколкото знам “, уточни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР