Ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да

...
Ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да
Коментари Харесай

Петков прегърна търговците на горива, притисна ги за цените

„ Ако желаеме цените да са най-хубавите в Европа и да сме сигурни, че българските консуматори ще понесат минимален удар, когато пълнят резервоарите на своите коли, макар покачването на цените на международните пазари, разговорът би трябвало да продължава. Трябва да имаме общи градивни дейности. Да, пазарът е свободен, само че това е рецесия, която би трябвало да преодолеем дружно ”, съобщи министър председателят Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация.

По думите на Петков България е с най-ниските цени на горивата в Европа и той е получил увещание от сектора, че ще създадат по този начин, че потребителите у нас да продължат се употребяват с " тези най-ниски цени ". И даже и най-малката динамичност в цените надолу да се отразява навреме  в цените по бензиностанциите, посочи Петков.

" Искам да благодаря на премиера за срещата, на която обсъдихме проблемите с нефтопродуктите. Периодът е тежък, както за потребителите, по този начин и за търговците. Но се обединихме към концепцията, че нито един търговец не би трябвало да си разрешава несъразмерни надценки ", уточни от своя страна Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация.

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и  авто бензин не се интересува от  произхода на нефта, от който е създаден, тъй като пазарът се интересува  от цената на  крайния артикул. „ Що се отнася до комерсиалния интерес, съответните надценки или  разликата в цената – пазарът е отворен и всеки който има смелостта на придобие вид „ Уралс ” и да поеме всички опасности, свързани с превоза му през Черно море – смятам, че пазарът е отворен за този оператор ”, отговори Терзиев на въпрос за какво има разлика в цената на нефтените артикули и на горивата на пазара.

Петков акцентира, че е персонално зает да се увери, че държавното управление прави всичко по най-хубавия метод. " От заран до вечер се приказва какъв брой са високи цените, само че не се приказва по какъв начин може да сме единствената страна в Европейски Съюз, на която на битовите консуматори да не им се качи цената на тока. Как е допустимо българското държавно управление да даде 4 милиарда лв. помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, с цел да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лв. на всички пенсионери. Всъщност някакви се изгубват тези известия, а сега имаме най- ниската цена на горивата в Европа ", уточни министър председателят. И добави: " Въпреки високите цени, мисля, че българските консуматори ще могат да създадат разликата сред крайната цена и това, което вършим като държавно управление да задържим цените най-ниски в Европа ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР