Ако имате останал отпуск от 2020 г., трябва да го

...
Ако имате останал отпуск от 2020 г., трябва да го
Коментари Харесай

Важна новина за отпуските! Вижте какво да не изпуснете

Ако имате останал отпуск от 2020 година, би трябвало да го ползвате до края на годината. В противоположен случай ще го загубите. Главната ревизия по труда припомня, че платеният годишен отпуск има 2-годишна отминалост. Всички дни отпуск, без значение дали са отсрочени или не за идната календарна година, могат да се употребяват до края на отминалостта им с позволение от работодателя. Давността стопира, в случай че служителят употребява различен тип отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и други

Всеки чиновник е задължен да употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година, в границите на която той се поставя. Част от платения отпуск може да се отсрочи и да се употребява през идната календарна година, само че единствено със единодушието на работодателя.
-->
По значими индустриални аргументи работодателят също би могъл да отсрочи част от отпуска, само че той е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни отпуск в годината, за която се поставя, а останалите – най-късно доникъде на идната. След този период служителят може с 14-дневно предупреждение да употребява трансферираните дни, като в тази ситуация не е належащо единодушието на работодателя. При прекъснати трудови правни отношения служащият има право на обезщетение за дните, които не са погасени по отминалост.

По информация на Кмета.бг
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР