Ако имате навик да преглеждате криминалните хроники, вероятно вече ви

...
Ако имате навик да преглеждате криминалните хроники, вероятно вече ви
Коментари Харесай

Да преборим умно битовата престъпност

Ако имате табиет да преглеждате престъпните летописи, евентуално към този момент ви е пристигнало до гуша от истории за нагли закононарушения, осъществявани из дребните провинциални градове и села. Суровата действителност е, че българската полиция няма физическа опция да пази дейно тези обитаеми места. Обикновено един патрул дава отговор за две-три села, отдалечени на няколко километра едно от друго.

Тук обаче на помощ идват умните технологии за подобрението на градската среда. И по-специално системите за интелигентно видеонаблюдение, които се построяват главно от огромните телеком оператори. Дигиталните камери с аналитични функционалности разрешават на правоохранителните органи във всеки един миг да бъдат съвсем на всички места – в случай че не физически, то най-малко посредством видеоизображение " онлайн " и смарт нотификаци в действително време.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Всевиждащите " очи на закона

[[img:3926655]] " Този вид софтуерни решения демонстрират, че Smart city самодейностите работят освен в огромните селища, само че и в по-малките. Все повече сходни общини желаят да бъдат спокойни, тъй като там престъпността е по-трудно разкриваема ", споделя Тодор Вътев, старши управител на Vivacom за област Варна. Той споделя, че един от огромните планове, по които представляваният от него телекомуникационен оператор работи в този район, е точно Smart city видеонаблюдението. " Първоначално се стартира с изграждане на мониторингов център, нормално в общината, както и инсталиране на камери на всички входове и в централната част на даденото обитаемо място ", коментира районният управител от Vivacom.

" Имаме такива осъществени решения да вземем за пример на територията на общините Вълчи дол и Нови пазар. С много от другите общини сега сме в развой на договаряния ", прецизира Вътев. Той добавя, че в някои случаи камерите вземат решение до 90% проблемите с престъпността, изключително когато са с аналитични благоприятни условия, което подкрепят органите на реда. Един от плюсовете да вземем за пример е функционалността за различаване и записване на номерата на колите, която може да бъде добавена при пускане на плана или след това. Системата предлага и други аналитични функционалности - да вземем за пример уведомяване при скупчване на доста хора на едно място, различаване на подозрителен пропуснат багаж и така нататък

Специално във Вълчи дол планът започва през май 2018 година Изграден е мониторинг център в общината и са сложени камери в 5 точки на територията на селата Генерал Киселово, Гара Oборище, Червенци, Стефан Караджа, както и край учебното заведение в самия Вълчи дол. Според представителя на Vivacom скоро следва разширение на мрежата, тъй като за към една година резултатът от видеонаблюдението към този момент е потвърден.

Тодор Вътев споделя също, че на територията на други общини, където локалните управляващи са си създали труда да конфигурират сходни системи доста по-рано, кражбите на коли на практика са изчезнали. " Много бързо се хващат всевъзможни закононарушения, които се правят с коли. Видеонаблюдението има опция да разчита номерата и тази информация се пази за 6 месеца обратно. По всяко време може да видиш по кое време даден автомобил е влезнал и по кое време е излязъл от обитаемото място ", добавя той. В случай на закононарушение данните от видеонаблюдението се дават при поискване от полицията.

Повече и по-умни камери

Вътев споделя също по този начин, че сега Vivacom договаря с най-малко половин дузина общини от калибъра на Вълчи дол в район Варна. " Когато стартираме създаване на сходни системи в даден район, резултатът е инфекциозен. Ръководителите на общините се познават и виждат какъв е резултатът. Един като тръгне с сходно решение, това се предава като щафета ", твърди старши мениджърът. Впечатлението му от работата досега е, че градовете стават много по-спокойни, а самите поданици се усещат по-добре, когато знаят, че обитаемото място е следено.

" Полицията постоянно разполага единствено с един патрул за доста огромна територия и мъчно може да бъде гъвкава в реакцията си. Когато обаче изображението от видеонаблюдението се пресъздава и на таблет, служителят на реда незабавно може да възпламени колата при положение на изключителна обстановка. Вероятно знаете, само че те са принудени да пестят бензин и няма по какъв начин непрекъснато да са в придвижване ", обобщава плюсовете от потреблението на сходна система Тодор Вътев.

Друга община от района, където умните камери обезпечават предварителна защита на престъпността, е Нови пазар. Това е един от първите сходни планове във варненския район, който работи повече от година и включва 11 местоположения. " В Нови пазар видеонаблюдението също стартира с мониторинг център и няколко точки. Последва уголемение, като даже неотдавна добавихме още една нова локация, покрита от камерите ", споделя Вътев. Местата, които наблюдението обгръща, са в самия град - площади, кръстовища, градския парк, учебното заведение, входно-изходните пътни артерии. Инсталираните видеокамери са с аналитични функционалности за разчитане на номерата на колите.

Wi-Fi за всеки

Във варненския район Vivacom интензивно построява и wi-fi зони по плана на Европейския съюз WiFi4EU. В самодейността към този момент са се присъединили много общини на територията на Варненска област като Вълчи дол е също една от тях. " Като цяло нашата компания е предпочетена от към половината общини, които са спечелили финансиране по тази стратегия ", споделя представителят на Vivacom. Според него общинските мрежи във варненския район ще бъдат едни от първите в Европейския съюз, направени по линия на WiFi4EU. Общините, които построяват сходни мрежи, са гореспоменатият Вълчи дол, Велики Преслав и Нови пазар.

" Ние освен построяваме зоните за безжичен достъп, само че и доставяме интернета за тях. Защото Европейски Съюз има характерни условия кой да е той – да е съразмерен, да е със скорост най-малко 30 мегабита в секунда и наложително да се употребява доста и от неповторими консуматори. В множеството общини желанието е зоните да са край исторически забележителности, на площади, в паркове и тук-там, където идват туристи ", прецизира Вътев. Предстои Европейски Съюз да построи общ мониторинг център, през който да следи до каква степен и по какъв начин се употребяват въпросните wi-fi зони. Също по този начин даден консуматор, който се е записал в мрежата в Нови пазар, ще може да влезе със същия профил в сходна мрежа, да вземем за пример в Италия, също построена по въпросната стратегия на Европейски Съюз.

Технологии и за туризма

Освен с локалната власт Vivacom работи и с частния бизнес за въвеждане на новаторски софтуерни решения във варненския район. " Туризмът е един от браншовете в България, които постоянно е с позитивен ритъм на напредък и ние като телеком би трябвало да бъдем готови да работим с този бранш ", споделя Вътев. Особеното при този бизнес е, че е със сезонен темперамент и по тази причина телекомът ползва така наречен FTTR промоция – дава преференциални цени единствено за 6 месеца, като в идната половин година компаниите си резервират услугите, макар че са краткотрайно деактивирани отвън туристическия сезон.

За потребностите на посетителите на курортен комплекс Албена телеком операторът да вземем за пример е създал особено мобилно приложение, което разрешава на плажуващите да поръчват храна и питиета непосредствено по цифров път. За задачата курортистът сканира QR код, който е неповторим за всеки от чадърите на плажа, с цел да може да се локализира и разпознава самият клиент. След това на мобилния телефон се отваря меню за поръчка от заведенията и в следствие пратката се доставя от пощальон.

Приложението съдържа и модул с културен плакат, в който се разгласява всичко ново и атрактивно като събития, прояви и промоции на територията на комплекса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР