Ако имаше награда за най-добър баща, то американецът Дик Хойт

...
Ако имаше награда за най-добър баща, то американецът Дик Хойт
Коментари Харесай

Бащина любов: как един баща превърна парализирания си син в спортна звезда

Ако имаше премия за най-хубав татко, то американецът Дик Хойт щеше да е един от главните му кандидати.

Тази история стартира в Уинчестър, Масачузетс през 1962 година, когато Рик е задушен от пъпната шнур по време на раждане, което води до увреждане на мозъка и парализа на крайниците. „ Той ще бъде зарзават до края на живота си “, споделили лекарите на Дик и брачната половинка му Джуди, когато Рик бил на 9 месеца. „ Дайте го в подслон “.

Диагнозата детска церебрална парализа сигурно звучала ужасно, само че бащата Дик от ранна възраст се занимавал със сина си, вярвайки, че положението му ще се усъвършенства.

Когато Рик бил на 11 години, го завели в инженерния факултет на университета Тъфтс, с цел да видят дали има нещо, което може да помогне на момчето да поддържа връзка. — Не — споделили на Дик. — Нищо не се случва в мозъка му.

— Разкажете му анекдот — споделил Дик.

Те разказали. Рик се засмял. Оказало се, че в мозъка му се случват доста неща.

Оборудван с компютър, който му разрешавал да управлява курсора посредством допиране на комутатор с главата си, Рик най-сетне можел да комуникира. Какви били първите му думи благодарение на специфичния комютър? „ Напред Бруинс! “ [хокейният тим на Бостън].

Когато съученик на Рик в гимназията бил неподвижен след автомобилна злополука и учебното заведение провело благотворително тичане за него, Рик споделил: „ Татко, аз също желая да го направя. “

„ Ама несъмнено “. 

Но по какъв начин Хойт-старши,който се самоопределял за „ прасе, готово за кръвопролитие “, което в никакъв случай не е бягало повече от миля едновременно, ще избута сина си на 5 благи?

Въпреки всичко бащата решил да опита от обич към сина си. „ Аз бях този, който остана неработоспособен тогава “, споделя Дик. „ Всичко ме болеше две седмици. “

Дик пробягал 8 километра, бутайки инвалидна количка с Рик пред себе си. В този ден индивидът греел от благополучие и това била огромната премия за любящия татко.

В този ден животът на Рик  се трансформирал вечно. „ Татко “, написал той, „ когато бягахме, към този момент не се усещах беззащитен! “

Това трансформирало живота и на Дик. Той решил да посвети времето  си на това да направи сина си благополучен. Той взел да тренира толкоз, че двамата със сина му били подготвени да се явят на Бостънския маратон през 1979 година

„ Няма метод “, споделили на Дик от уредниците на надпреварата. Семейство Хойт не били тъкмо „ един бегач “ и се състезавали в инвалидна количка. В продължение на няколко години Дик и Рик просто се присъединявали към общия поток от участници и тичали с тях.

По-късно те намерили метод да се включат публично в надпреварата: през 1983 година пробягали маратона толкоз бързо, че минали квалификационното време на Бостън за идната година.

После някой споделил: „ Ей, Дик, за какво не пробвате триатлон? “

Как обаче човек, който в никакъв случай не е умеел да плува и не е карал колело от шестгодишен, ще влачи 50-килограмовото си дете през триатлон? Дик обаче опитал.

Така приключили 234 триатлона, в това число 6 изтощителни 15-часови Ironmans в Хавай. Сигурно е неприятно за 25-годишни момчета да бъдат подминавани от дъртак, който бута мъж в лодка, не мислите ли?

„ Хей, Дик, само че за какво не видиш по какъв начин ще се оправиш самичък?

„ Няма метод “, казвал той. Дик правел това единствено с цел да види усмивката на сина си, до момента в който тичали, карали колело и плували.

През 2005 година, на възраст 65 и 43 години, Дик и Рик приключили своя 24-ти Бостънски маратон на 5083-то място от над 20 000 бегачи. Най-доброто им време? 2 часа и 40 минути през 1992 година – единствено 35 минути по-малко от върха, подложен от човек, който не е бутал различен човек в инвалидна количка пред себе си.

„ Без подозрение “, написа Рик, „ Моят татко е бащата на века. “

А през 2007 Дик получил инфаркт по време на съревнование. Лекарите открили, че една от артериите му е запушена на 95%. „ Ако не беше в такава страхотна форма “, споделил му един доктор, „ евентуално щеше да умреш преди 15 години. “

Така че в прочут смисъл Дик и Рик си избавили един на различен живота.

През 2014 година двамата записват последния си маратон.

Дик Хойт умира през 2021 година на 81 години. Синът му Рик си отиде безусловно преди няколко месеца – на 22 май 2023 година

Една вечер Рик извел татко си на вечеря в ресторант и го попитали кой е подаръкът, който най-вече би желал, само че не може да си купи.

„ Това, което най-вече бих желал “, написа Рик, „ е татко ми да седне в количката и аз да го бутна единствено един път “. 

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР