Ако имаш проблеми с постигането на целта си, въпреки че

...
Ако имаш проблеми с постигането на целта си, въпреки че
Коментари Харесай

10 често срещани грешки, които пречат на отслабването

Ако имаш проблеми с постигането на задачата си, макар че спазваш диета или хранителен режим и сякаш правиш всичко по разпоредбите, то тази публикация за теб! В нея ще изброим 10 вероятни аргументи за какво метода ти на хранене не работи, с цел да си наясно с тях и да се увериш, че не допускаш сходни неточности в метода си отсега нататък.

Без значение каква диета спазваш, без значение дали работиш с треньор или независимо, без значение каква тренировъчна програма спазваш – тайната на сполучливото намаляване е да намериш верният енергиен баланс, по отношение на своите самостоятелни потребности. Трябва да знаеш какъв брой калориите приемаш и да се постараеш да изгориш повече от признатите денем, с цел да постигнеш задачата си.

И въпреки че поддържането на този калориен недостиг е в основата на хранителният режим за отслабване, нещата не са толкоз елементарни и не зависят единствено от него. Има много други фактори, които въздействат както на признатите, по този начин и на изгорените калории през деня и би трябвало да си наясно с тях и да ги контролираш, в случай че искаш да постигнеш триумф.

10 неточности, които пречат на диетата ти

1. Глад

Чувството на апетит е най-очевидната причина, заради която ядем. Но не винаги… Ако установиш, че ядеш прекомерно постоянно или пък с прекомерно огромни порции, е допустимо да не приемаш задоволително храна с всяко хранене или пък в чинията ти да липсва вярната композиция от хранителни субстанции, която да те засити.

За да избегнеш глада това, заложи на храни с по-високо наличие на фибри и сформира главните си хранения към приема на белтъчини. Те са най-засищащият макронутриент. А комбинацията им с източник на полезни мазнини (зехтин, ядки, семена, авокадо и др.) ще те засити за още по-дълго, защото мазнините пък са макронутриентът с най-вече калории (близо 9 kkcal във всеки грам).

2. Скука

Скуката постоянно пречи на режима, тъй като води до неосъзнато хранене. Много хора убиват скуката и еднообразието с храна. И по-лошото, не наблюдават количеството храна, което одобряват в тези моменти, а това води до преяждане. Решението? Да намериш друго занятие, с което да разбиеш скуката, без да приемаш непотребни калории.

Излез на разходка с другар или с кучето, спортувай, гледай филм, свърши малко работа… Или пък просто се пробвай да определиш дали в действителност изпитваш апетит или просто ти се яде нещо. Най-лесният метод за инспекция е като изпиеш чаша вода или чай. Ако по-късно не изпитваш потребност от храна, евентуално си чувствал прочувствен, а не за физически апетит.

3. Ниско-мазнинно хранене

Много отслабващи се опасяват от диетичните мазнини тъй като ги свързват непосредствено с подкожните мазнини, които се пробват да отстранен. Но подкожните мазнини се натрупват не от ястие безусловно на мазнини, а просто от преяждане (с каквато и да е храна). Така че несъразмерното ограничаване на мазнини в режима ти не е решение. И в действителност – може да е много сериозен проблем.

Препоръчително е хранителният режим, който спазваш, да съдържа най-малко 15-20% здравословни хранителни мазнини в менюто си. И това е от още по-голямо значение за дамите, защото женското тяло има потребност от повече мазнини, с цел да действа пълноценно.

4. Честота на храненето

По-честото хранене може да ти помогне да избегнеш преяждане по време на самото хранене, само че и усилва възможностите да приемеш прекалено много калории за деня като цяло. Решението тук е в по-умерения метод. Вместо да избираш сред режим с 2-3 значителни хранения и подобен със 7-8 доста нищожни – заложи на композиция от 3 главните хранения с 1 или 2 дребни междинни снакчета сред тях.

Така тялото е заредено с задоволителен, само че отмерено разпределен денем ресурс от сила и пристъпите на апетит и преяждане са изключени.

5. Стрес

Преди малко си говорихме за неосъзнатото хранене от досада. Е, има такова и при съществуване на мощен стрес. Много хора се борят напрежението с храна, а това не е положително решение.

Да, храната обезпечава комфорт и наслаждение. Но калориите са си калории и в случай че се храниш от стрес, а не от апетит – вероятността да приемаш непотребни калории е огромна.

Ако именно емоционалното хранене проваля диетата ти, откри здравословни други възможности за понижаване на напрежението, с които да го замениш. Пробвай с йога или спорт, обърни се към приятелите и фамилията си за поддръжка или поговори със експерт (психолог/психиатър/диетолог), който има опит в проблемите, свързани с храната и може да ти предложи професионална поддръжка и решение.

6. Прекомерна отмалялост

Какво правиш, когато тялото ти стартира да изостава физически следобяд? В такива моменти доста хора се насочват към кухнята. Нормално и естествено е да търсиш сила (т.е. калории), когато имаш потребност от бързо презареждане.

Проблемът е, че когато равнището на интензивност изостава и се чувстваш изнемощял и изтощен, може да посегнеш към леката закуска от досада или табиет, а не от същински апетит. Така че и тук би трябвало да обърнеш внимание от какво в действителност се нуждаеш, преди да се насочиш към хладилника.

Ако в действителност си гладен, леката следобедна закуска може да е тъкмо това, от което тялото ти се нуждае за прилив на сила. Но в случай че си просто отпаднал – чаша чай или кафе, 15-минутна сънливост или бърза отмора за оживление са по-добри други възможности на храната.

7. Преяждане със здравословна храна

Доста хора попадат в клопката на „ здравословното успокоение “ що се отнася до храната. Наричам го по този начин, тъй като за тях приемът на здравословна храна е тип утешение, че вършат нещо хубаво за себе си, което бързо се трансформира и в опрощение за преяждане. „ Хапвам здравословно, тъй че мога да хапна повече “… Да, но не.

Колкото и да е неприятно, даже и със здравословните храни може да се прекали. Излишните калории от здравословна храна също могат да се трансфорат в непотребни подкожни мазнини, в случай че не внимаваш. Така че порцията от основно значение даже и в най-здравословният хранителен режим.

8. Претоварване

Ако искаш в действителност дейно намаляване – без подозрение комбинацията на хранителен режим с тренировки е най-хубавия метод. Но, вярваш или не, с тренировките, сходно на храната, също може да се прекали. Ако тренираш прекомерно постоянно и прекомерно интензивно – резултатът върху тялото може да е противоположен. Причините са няколко:

Прекомерното физическо натоварване усилва рискът от контузии и пострадвания, а те водят и до застояване и спад в енергоразхода по време на възобновяване.

А даже и без да се стига до влошения на здравето, в случай че тренировката ти е толкоз изтощаваща, че би трябвало да прекараш множеството от идващите 1-2 дни разпадайки се на дивана у дома, още веднъж губиш от капацитета си за изгаряне на калории.

Така че най-хубавият метод тук е да заложиш на по-умерено, само че постоянно и продължително във времето натоварване. Избягвай несъразмерния физически стрес.

9. Недоспиване

Сънят е методът на тялото да се пречисти и възвърне от насъбраните стрес и отмалялост денем. Пълноценният сън въздейства позитивно както на физическото, по този начин и на психическото ни здраве и пренебрегването му може бързо да утежни и двете.

Постарай се да си набавяш най-малко 7-8 часа сън на денонощие, с цел да можеш да поддържаш програмата и режима си пълноценно и да постигнеш сполучливо задачата си в дълготраен проект.

10. Композиция на тялото

Мускулната маса изгаря доста повече калории от мазнините и спомага за по-бързият и ефикасен метаболизъм. Колкото повече мускулна маса съдържа тялото, толкоз повече калории изгаря то всекидневно, с цел да я поддържа. А това прави отлагането на непотребни калории като мастни ресурси по-трудно. Така че би трябвало да се грижиш за мускулатурата си даже и по време на намаляване.

Приемът на задоволително белтъчини с храната и постоянните силови тренировки са сигурен метод да поддържаш и даже да развиеш мускулатурата си и да направиш поддържането на здравословно тегло и красива фигура доста по-лесни задания в дълготраен проект.

В умозаключение:

Да отриеш повода за неуспеха на диетата си може да се окаже сложна задача. Но това не значи, че е невероятно си жертван на неуспех. Шансът един от изброените нагоре фактори да стопира напредъка ти е огромен и в случай че отделиш нужното внимание да откриеш и решиш казуса, отслабването ще стане доста по-лесна и приятна за реализиране цел!

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР