Ако има приятни изненади през сезон 2019/20 в Ефбет лига,

...
Ако има приятни изненади през сезон 2019/20 в Ефбет лига,
Коментари Харесай

"Славия" се оказа изненадата на сезона

Ако има приятни изненади през сезон 2019/20 в Ефбет лига, те бяха тимът на " Славия " и решението на БФС да довърши сезона, въпреки и със скъсен вид на втората фаза. 

Последното значително бе повлияно от желанието на УЕФА за дотъкмяване на шампионатите в изискванията на пандемия от COVID-19 (въпреки че във Франция, Нидерландия, Белгия и Шотландия, да вземем за пример, се вслушаха в здравните власти). Решението на футболния ни съюз обаче бе изрично в интерес на футбола.

По-нататък обаче последваха политически намеси, които компрометираха първичната концепция да се играе при закрити порти. Предписаните ограничения изрично не бяха спазвани от почитателите, а последствия нямаше. Чак след дербито " ЦСКА-София " - " Левски " (3:3) се откри отговорен и санкциониран - управлението на ст. " Васил Левски ".

Но пък вместо нова забрана  последва още една държавна благотворителност - позволение 12 000 души да участват на финала за купата сред " ЦСКА-София " и " Локомотив " (Пд). С ангажимента, че и при минимум неспазване на предписанията ще падне отначало възбраната за наличие на мачове.

Е, ограниченията си останаха на книга, цяла България видя скупчените агитки, само че мачовете продължиха да се играят пред аудитория. Поне до момента в който не започнаха всеобщите случаи на инфектирани - в " Локомотив " (Пд) от празненствата след мача, в " Черно море ", " Царско село "... Чак като нещата отидоха прекомерно надалеч и броят на инфектираните ескалира, почитателите бяха спрени за стадионите. Едва ли някой от тях си е извадил поука - имаше в действителност единствено една санкция, за уредника на финала в лицето на Професионалната лига.

Но остана висящ въпросът  защо всеки каприз на агитките бе задоволен, при условие че огромните шампионати не престават прецизно да играят без аудитория?

Извън тази изключителна обстановка и неразбориите към нея, в шампионата нямаше особена конспирация на върха и в дъното. Шампион стана " Лудогорец " за 9-и следващ път (изравнен връх на ЦДНА, по-късно ЦСКА) - най-рутинираният и непрекъснат тим, а и с максимален бюджет. Уж непрекъснатите кандидати за купата " Левски " и " ЦСКА-София " бяха в честа игрова рецесия (при " сините " и финансова). На този декор " Локомотив " (Пд) учуди с постоянството си и доближи до втора поредна купа, като стана към този момент и фактор.

Но фактор се оказа и подценяваният от мнозина " Славия ". Там похвалите са не толкоз за преборването за първата шестица, а след това и третото място в крайното класиране плюс спечелената квота за Лига Европа. Суперлативите са, че това се получи главно с български футболисти, множеството млади. И триумфът бе премията за дълготрайната политика на " Славия ". Нещо, което се пробват да наложат и във " Витоша " (Бистрица), само че това не съумя да ги задържи в Ефбет лига. И  " Черно море " заслужават похвали за целенасоченото налагане на млади играчи, които за малко не извоюваха седмото място от " Ботев " (Пд) в отсъствието на инфектираните от COVID-19 над дузина футболисти.

А сезонът въпреки всичко завърши по (извънредния) проект и баражите се състояха по стратегия, откакто намиращият се в страхотна рецесия " Дунав " заплати нещо на играчите си и излезе против " Монтана ". Жалко, несъмнено, че град като Русе още веднъж остава без първокласен футбол, а нищо чудно и без професионален.  " Царско село " пък потопи претенциите на " Септември " (Сф) за място в Ефбет лига. Дали " ЦСКА 1948 " е по-достойният нов член? Към момента наподобява, че по-скоро да.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР