Ако има недосегаем олигарх в България, който да върши под

...
Ако има недосегаем олигарх в България, който да върши под
Коментари Харесай

Нова афера с олигарха Георги Гергов се размириса повече, отколкото свинете му някога! НАП и прокурори го пазят

Ако има недостижим олигарх в България, който да прави под чадъра на прокуратура и полиция каквото си желае, то това е почетният консул на Русия у нас Георги Гергов!
Познат като „ Свинаря от Маноле “, поради стартовия му бизнес, през днешния ден Гергов е трансформирал страната в нещо като кочина, в която преяжда с държавни пари.
Поредната му крупна спекулация е за 1,1 милиона лв. държавни средства, които Гергов пробва да прибере без да си мръдне пръста. При това по изключително безочлив метод, ползвайки към този момент споменания чадър от държавни компании, прокуратура и Национална агенция за приходите.
Случаят е абсурден, само че явен! Въпреки това органите, които би трябвало да приключат тази спекулация, си траят. Ето и къса последователност:
С решение №307500 от 15.12.2022 година на държавната компания „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД-Пловдив е открита социална поръчка с предмет на активност: Доставка на бактериален инокулант за филтриране на отпадъчни води, стабилизиране на утайките и унищожаване на миризми от ПСОВ, на стойност 1, 150 000 лв. без Данък добавена стойност.
На 7 март 2023 година с решение на възложителя ВиК-Пловдив е определен реализатор на поръчката- компанията „ Еко Пълдин “ АД с ЕИК 207154647. Изпълнителен шеф и акционер във компанията е Ваньо Попов.  В петчленния съвет на шефовете на „ Еко Пълдин “ АД е Георги Търновалийски  (вляво на снимката) , дясната ръка на Гергов, някогашен началник на Национална агенция за приходите под тепетата, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, зам.-министър в кабинета на Пламен Орешарски, ексобщински консултант и началник на общинския съвет в Пловдив . Преминал от Българска социалистическа партия към партията на Стефан Янев „ Български напредък “ по времето, когато тя бе свързвана с Румен Радев.

За да потвърди, че дава отговор на условията на възложителя на публичната поръчка, а точно, че е изпълнявало доставки с сходен предмет, „ Еко Пълдин “ е показало пред ВиК-Пловдив препоръка от Едноличен търговец „ Ани-Анета Златева “. В тази препоръка е заявено пред държавното сдружение възложител, че сдружението е правило доставки към компания Едноличен търговец „ Ани-Анета Златева “ на препарат „ Микробтима Протект “, с който първото сдружение е оповестено за реализатор на публичната поръчка.
Според референцията: От 20.11. 2022 година до 20.12. 2022 година „ Еко Пълдин “ направило доставки и пилотно използване на препарата „ Микробтима Протект “ за филтриране на отпадъчни води, отнасяне на утайки, унищожаване на характерните за утайки от ПСОВ миризми, който демонстрира отлични резултати. Пред ВиК-Пловдив „ Еко Пълдин “ дали оторизационно писмо за препарата от производителя му „ Ромб “ ООД, компания със седалище в София.
До тук всичко е наред. НО! Измамата лъсва!
Решението за избор на реализатор на социална поръчка на ВиК-Пловдив е обжалвано от други участници в процедурата пред Комисията за отбрана на конкуренцията-КЗК. И Комисия за защита на конкуренцията, с решение №379-24.04.2023 година, анулира решението на ВиК-Пловдив за класиране на участниците в процедурата по установяване на реализатор на публичната поръчка.
В решението си комисията показва, че единствено показаната от „ Еко Пълдин “ АД препоръка на Едноличен търговец „ Ани-Анета Златева “ не може да съставлява доказателство за действителното реализиране на доставката. Комисия за защита на конкуренцията показва още, че доказателствата за действителното осъществяване на услугата да отразяват директното й реализиране-протоколи за приемане на стоката и работата, доказателства за осчетоводяване и метод на остойностяване като количествено-стойностни сметки, декларация пред Национална агенция за приходите за осъществяване на доставки и така нататък
От решението излиза наяве още, че антимонополната комисия няма данни Едноличен търговец „ Ани-Анета Златева “ да оперира и да разполага с пречиствателна станция, където следва да бъде прилаган препарата „ Микробтима Протект “. Всичко това се разиграва по време на ръководството на следващото служебно държавно управление на Румен Радев, чийто непосредствен другар е и „ Свинарят Гергов “, а хората на президента командват и държавните сдружения.
Решението на Комисия за защита на конкуренцията от април е доказано и от решение на Върховния административен съд-ВАС №7665 от 11 юли 2023 година.
В претекстовете си висшите магистрати също както Комисия за защита на конкуренцията одобряват, че референцията на компанията на Гергов не може да съставлява доказателство за действителното реализиране на доставката:„ Представената препоръка не съдържа данни досежно мястото, където е осъществена доставката, нито мястото, където е вложен посоченият в нея препарат…

След осъществения разбор на доказателствата по преписката, вярно е установеното, че показаната от класирания преди всичко участник препоръка не кореспондира с условията на възложителя, пишат висшите магистрати. Решението им е дефинитивно.
Заради опита за асимилиране на държавни средства в изключително огромни размери и най-вероятно за машинация, т.е. липса на доставка на въпросният препарат, за скандалната поръчка на държавното сдружение са изпратени сигнали в Икономическа полиция на столичното Пето РУП.
На 14 юни т.г. е изпратено публично писмо и до шефа на Търговско дружество на НАП-Пловдив Венелин Найденов, където преди години началник е бил Георги Търновалийски.
Въз основа на решенията на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд се изисква от НАП-Пловдив да направи информации дали сдружението „ Еко Пълдин “АД е подало справки-декларации пред организацията за осъществени доставки към Едноличен търговец „ Ани-Анета Златева “ в интервала от 20.11. до 20.12. м.г., интервала посочен в референцията.
До момента отговор от НАП-Пловдив не е получен.
Заради бездействието на Национална агенция за приходите, на 18.07.2023 година е импортиран сигнал и до и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов с входящ номер 22900-14637. В него се подава информация за допустима корист в изключително огромни размери с държавни средства, като се упорства прокуратурата да изиска от НАП-Пловдив данни дали „ Еко Пълдин “ АД е дало справки-декларации за осъществени покупки от компания „ Ромб “ ООД, дали те са декларирани пред приходната организация, дали „ Еко Пълдин “ АД е заявило продажби и доставки към Едноличен търговец “Ани-Анета Златева “ и дали последната компания е заявила приемането на доставки. И в случай че има данни за осъществено закононарушение да се повдигне обвиняване против отговорно или отговорни лица. Четири месеца отговор от държавното обвиняване обаче не е получен. Да не би тъй като прокурори към момента употребяват ЦУМ на Гергов за секрети срещи!?
Остава въпросът има ли „ чадър “ над Георги Гергов и в случай че, кой го опъва – полиция, Национална агенция за приходите или прокуратура. И част ли са всички те от схемата на Георги Гергов да „ лапне “ едни държавни милиони?
В Пловдив вехтият свинар обича да се хвали, че прасетата му в миналото са били по-умни от хората, с които работи през днешния ден. Защото по-малко му се подчинявали. Като какви ли „ свине “ се усещат през днешния ден държавните служители, които опъват чадъра над Гергов!?
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР