Ако гласувате За“ този доклад, това означава да кажете, че

...
Ако гласувате За“ този доклад, това означава да кажете, че
Коментари Харесай

Н. Николов: Спортът в София не е в цветущо здраве

Ако гласувате „ За “ този отчет, това значи да кажете, че спортът в София е в цветущо здраве и се е развивал прелестно през последните 8 години, а всички виждаме, че това не е по този начин. Това сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов във връзка доклада за осъществяване на Стратегията за развиването на физическото образование и спорта на Столична община за интервала 2012-2020 година. Той съобщи, че ще гласоподава „ Против “ и напомни, че българските деца и подрастващи са преди всичко по затлъстяване и обездвижване в страните-членки на Европейски Съюз.

„ Единственото хубаво е, че завършва този интервал и ще стартира да си мисли за нов от 2021 година За него групата на Българска социалистическа партия ще направи оферти, които са работещи и ефикасни “, съобщи социалистът.

 „ За 8 години са отделени „ впечатляващите “ 2 002 941 лева или по 250 367лв. на година. Но в случай че разделим това число на 812, колкото са финансираните планове, се оказва, че един план за поощряване на развиването на спорт в учебно заведение или детска градина е на стойност едвам 2 400 лева “, уточни Николов.

Той изясни, че са раздадени 832 стипендии на стойност 184 640лв. или другояче казано сред 50 и 150 лева на възпитаник - отличник, първенец от олимпийски диаметър. За сходни достижения Министерство на младежта и спорта и Олимпийският комитет отделят десетки хиляди лв. за тласъци. “Не мислите ли, че е малко срамно “, обърна се общинският консултант към ръководещото болшинство.

„ През годините за спорт се отделят сред 0.1% - 0.2%. от гръмко оповестявания, всяка година, бюджет на София за „ рекорден “. За да стартираме да развиваме и насърчаваме спортуването в София, перото за спорт би трябвало да бъде най-малко 1% от сборния бюджет “, безапелационен е Николай Николов.

Общинският консултант сложи въпроса дали има най-малко едно събитие на „ София - европейска столица на спорта “, което да е напълно проведено и изпълнено от фондацията или единствено се веят флагове на събития, проведените от други.

„ Базата на „ Спортна София “ е впечатляваща и в действителност добра, само че несъмнено платена. А спортните стадиони със свободен достъп са в доста неприятно положение. На дребното футболни стадиони с изкуствена трева настилката или е на дупки или е открадната. Баскетболните стадиони или са обрасли с трева или асфалтът е напукан, а кошовете биват прогнили и счупени. А общинските игрища в крайградските региони са занемарени и са се трансформирали в пасища “, сподели Николов и изясни, че заради тези аргументи доста от спортуващи са принудени да употребяват учебните дворове и площадки, с цел да спортуват, тъй като общинските не оферират условия.

Той напомни, че не е било признато предлагането му да се построи осветяване и видеонаблюдение на спортните площадки, за предварителна защита и предпазване на спортната инфраструктура.

„ За страдание нищо не е направено за, може би, най-голямото благосъстояние на града - планината Витоша “, означи Николай Николов и добави, че хижите са в окаяно положение, екопътеките не се поддържат, а условия за спорт – няма.

Столичният общински съвет не одобри направения от заместник-кмета Тодор Чобанов и ръководителя на Комисията за децата, младежта и спорта Татяна Георгиева отчет за осъществяването на Стратегията за развиването на физическото образование и спорта на Столична община за интервала 2012-2020 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР