Ако Гърция не изпрати газ в Северна Македония, то скоро

...
Ако Гърция не изпрати газ в Северна Македония, то скоро
Коментари Харесай

Гърция ревнува от наш газ за РСМ

" Ако Гърция не изпрати газ в Северна Македония, то скоро София ще може да продава остатъка си, въвличайки Скопие в геополитическите си проекти. Искаме ли това? ", пита гръцкият официоз " Катимерини ", представен от организация " Фокус ".
" Стартът на комерсиалната употреба на интерконектора Гърция-България (IGB), който придвижва природен газ от Гърция за България, беше облекчение за северните ни съседи. Създаде чувство за сигурност в обществото, че семействата няма да измръзнат през зимата и в това време има опция на смъртоносната енергийна прегръдка на Русия, която към този момент спря крановете.
Интерконекторът открива опцията районът да се свърже още повече с енергийните мрежи на Югоизточна и Централна Европа и да се трансформира в център с втория водопровод за газ от Солун до Северна Македония. Атина и Скопие подписаха съответното съглашение през септември 2021 година в Солун.
Първоначалният транспортен потенциал на газопровода ще бъде 1,5 милиарда куб. м годишно, с опция за разширение до 3 милиарда куб. м. Има и проекти за превозване на " зелен " водород по тръбопровода. Предстои търг за плана в Гърция и РСМ, като нараства ползата на Сърбия, Косово и даже Унгария.
Не можем да си позволим да бъдем безгрижни или неуверени. Нека не се простреляме още веднъж в крайници. Развитието в енергетиката е бързо. Русия се пробва да трансформира Турция в разпределителен център и да върне пазарите на Югоизточна Европа назад в нейното енергийно лоно. Гърция също претендира за ролята на енергиен състезател и в случай че в действителност желае тази роля, би трябвало да задейства тръбопровода със Северна Македония - втори портал за природен газ на Балканите, отбелязва " Катимерини ".>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР