Ако Европейският съвет не вземе позитивно решение и не одобри

...
Ако Европейският съвет не вземе позитивно решение и не одобри
Коментари Харесай

Скопие не иска незабавно членство в ЕС, а само преговори, обяви Заев

Ако Европейският съвет не вземе положително решение и не утвърди започването на договаряния със Северна Македония, ще накаже най-хубавия образец от страните в района, съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев в полемиката на срещата на високо ниво за Западните Балкани, проведена в Скопие от списание "Икономист ".

Както оповестяват локалните медии, Заев посочи, че страната му към този момент 15 години е в чакалнята на Европейски Съюз и схваща, че някои членки са срещу разширението на Европейски Съюз. "Ние не желаеме неотложно участие, а единствено да стартираме договарянията и да получим късмет да трансформираме нашето общество. Съседите ни, които към този момент са в Европейски Съюз - Гърция, България, Румъния, Хърватия, както и Австрия, Унгария, Италия използваха опцията още един път, по време на Общото заседание на Организация на обединените нации да подчертаят, че дават поддръжка за задачите Западни Балкани, изключително за Република Северна Македония, да стане част от съюза ", сподели Заев.

Премиерът акцентира, че е значимо и за самия Съюз да вземе положително решение за Северна Македония и посочи, че "щом Европейски Съюз даде обещание, че в случай че осъществим това, което желаят от нас, и те ще изпълнят обещанието си ".

Бившият гръцки министър председател Алексис Ципрас на собствен ред сподели, че Преспанският контракт демонстрира, че Северна Македония е сигурен сътрудник на Европейски Съюз и той би трябвало да дефинира дата за начало на договаряния. Европейски Съюз би трябвало да приключи националната си интровертност, прикани той. В по-голямата част от речта си Ципрас подсещаше за решаването на разногласието за името, чийто контракт удостоверява и упоритостта на Европейски Съюз да откри мир и непоклатимост.

Народът страда задоволително поради споровете от предишното, сподели Ципрас и насочи обръщение, че определянето на дата от Европейски Съюз ще бъде значимо обръщение и за ръководещите, и за жителите. Според него даването на дата ще затвори всички благоприятни условия за нови войни и спорове на територията на някогашна Югославия. Той съобщи, че договорът е подписан "поради щастливото съвпадане да има прогресивни държавни управления и в Северна Македония, и в Гърция ".

Бившият асистент държавен секретар на Съединени американски щати Уес Мичъл на собствен ред уточни, че Западът би трябвало да покаже, че позитивните образци би трябвало да бъдат наградени, и Преспанският контракт беше подобен позитивен образец. Договорът отвори нова глава в връзките сред Гърция и Северна Македония, даде опция за по-добро икономическо съдействие и откри пътя на Скопие към Европейски Съюз. Преспанският контракт има резултат върху целия район, той е резултат от серия интензивности и е значим миг за интеграцията на задачите Западни Балкани, сподели Мичъл.

Той посочи и Договора за добросъседство с България, а като основни за бъдещето на района уточни диалозите сред Белград и Прищина и предстоящото начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония и Албания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР