Ако е вярно твърдението, че котките имат девет живота, то

...
Ако е вярно твърдението, че котките имат девет живота, то
Коментари Харесай

Той възроди Chanel и хвърли ръкавицата на Ив Сен Лоран - историята на Карл Лагерфелд

Ако е правилно изказванието, че котките имат девет живота, то стилният дизайнер Карл Лагерфелд (1933–2019) има още толкова; шефът на парижкото бюро на стилната библия WWD – Уилям Мидълтън – е съумял да улови всички елементи от многочислените функции в персоналния и професионален живот на Лагерфелд, съумял да рестартира френската фешън къща – Chanel, да хвърли ръкавицата на своя безконечен съперник Ив Сен Лоран, да събере през годините внушителна сбирка от книги, мебели, дизайнерски обекти и фотографии, да сътвори своя лична издателска къща, книжарница и фотографско ателие и да вкара няколко тона лед в парижкия музей Grand Palais поради представянето на Cruise сбирката на Chanel.

Биографията  " Раят тук и в този момент. Необикновеният живот на Карл Лагерфелд “ от Уилям Мидълтън излиза с логото на издателство Книгомания и се популяризира по книжарниците.

Благодарение на положителната взаимна работа сред Мидълтън и преводача на книгата Герасим Славов особено за българската аудитория на " Раят е тук и в този момент “ има включена глава, която прави българското издание на биографията казус: този текст е мощен акцент от обичайна Гала на музея " Метрополитън “ в края на пролетта, отдадена на стилната легенда Карл Лагерфелд.

Предизвикателен, подигравателен, от време на време даже подигравателен, надарен, твърдоглав, самонадеян и доста раним – са единствено дребна част от познатите и непознати черти на Карл Лагерфелд, които Мидълтън разкрива в резултат на персоналното си другарство с Кайзера (прякор, с който се снабдява още при започване на кариерата си и който ненавижда). Биографът прекарва също по този начин дълги години в изследване на живота на емблематичния дизайнер и срещите му с многочислените и разнородни герои, които са гравитирали към него.

Една от най-вълнуващите връзки в биографичната книга, която минава като нишка през цялото изложение, е с майка му Елизабет – себична, строга, като че ли неспособна на любов немска хубавица, която оставя съществени белези върху ранимата му душа. Лагерфелд споделя всеки триумф и неуспех с нея, като се надява най-накрая да получи утвърждението й. До края на дните си тя живее в жилищата, които стилният дизайнер сменя постоянно в Париж. Прелиствайки страниците на книгата, човек остава с убеждението, че връзката им е напоена със страхове, упования и дълбоки вътрешни провокации, които резонират най-силно в самия Карл. Елизабет доста постоянно участва в книгата като мемоари от хора от близкото обграждане на дизайнера, които считат, че макар аристократичното й лъчение има нещо страховито в държанието й. Подобно на майката в трилъра " Психо “.

Много надалеч от този мрачен кулоар в житейската авантюра на Лагерфелд е връзката му с единствения мъж, в който е бил влюбен: Жак дьо Башер – безгрижник, ентусиазъм и причина за прочувствения двубой с Ив Сен Лоран, който за малко също споделял живота си с Башер.

Между професионалните и интимните възходи и падения на Лагерфелд излизат на напред във времето многочислените му опити – с модата най-много, само че и с хората от близкото му обграждане. От една страна, е възприеман за извънредно ерудиран събеседник, от друга – като придирчив началник, от трета – като екстравагантен воин. Карл Лагерфелд несъмнено има гения да размести пластовете в модата, да сътвори собствен личен жанр, да се оправи с съмненията на френската аристокрация, че възраждането на съвсем банкрутиралата фешън къща Chanel ще бъде неуспех. Не на последно място основава и поддържа през целия си живот усещането, че всичко му е разрешено, тъй като, както споделя Жан Кокто, " фриволността на смъртните “ е мощно заразна и пристрастяваща.

Американският фешън публицист Уилям Мидълтън, дълготраен шеф на парижкото бюро на стилната библия WWD, основана през 1910 година, e наблюдавал всички вероятни направления в живота на Лагерфелд, срещнал се е с доста от околните му другари, някогашни и сегашни работодатели (като сестрите Фенди, за които стилният дизайнер работи повече от четири десетилетия) и несъмнено е съумял да направи забележима и доста ясно дефинирана визия за комплексната фигура на един ерудит, фешън талант, безкрайна предан на работата и на личното си схващане за перфекционизъм мъж с ранимо сърце, скрито под тъмното сако, черните очила и ветрило като фешън воин.

Поради огромния интерес към биографията на стилния дизайнер Уилям Мидълтън стартира работа върху документален филм и е в договаряния за продажба на правата върху книгата за филмирането й от огромно холивудско студио.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР