Ако човек има спестявания от 20-30 хил. евро и иска

...
Коментари Харесай

Ковид ефекти: Ваканционният имот става втори дом

Ако човек има спестявания от 20-30 хиляди евро и желае да ги вложи в парцел, да вземем за пример поради инфлацията, ще откри, че му стигат единствено за ваканционно студио или селска къща. Плюс на ваканционния парцел е, че на тази цена на морето може да се откри и обзаведен. Къщата в границите на същия бюджет ще е някъде по селата и по-скоро за ремонт, т.е. ще изисква спомагателна инвестиция.

Ако ще употребява ваканционния парцел обаче единствено за седмица-две в годината и разчита през останалото време да го отдава на кратковременен наем през booking и AirBnB - с цел да си покрие заема, разноските по поддръжката или за спомагателен приход, няма смисъл да го купува, споделят специалистите. В изискванията на коронавирус и срив на пътуванията доходността от ваканционните парцели, която и без друго беше ниска (и поради огромното предлагане), към този момент граничи с нула. В резултат и по информация от бранша сега е мъчно да се откри компания, на която да бъде предоставено ръководството на парцела за краткосрочното му отдаване чартърен.

" Ако се търси рентабилност, е по-добре спестяванията да бъдат допълнени с заем и да се купи жилище в някой от огромните градове, където и пазарът е по-устойчив на спадове ", разяснява Добромир Ганев, притежател на " Форос " и ръководител на Национално съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ). Други прибавят - или в случай че ще е на морето, да е на първа линия.

Ако обаче индивидът възнамерява да употребява ваканционното си жилище по два-три месеца като база за отдалечена работя при нов локдаун, инвестицията във ваканционен парцел по никакъв начин не е неприятна. По терминологията на бранша той към този момент ще се назовава " втори дом ". Третата степен, която не е изключена в тази ситуация, е парцел за целогодишно прилагане.

" Ваканционните жилища са допустима опция на градските домове, изключително като се вземе поради по-ниският бюджет, нужен за покупката им. Например за младежи, които другояче би трябвало да живеят чартърен в София. Ако купят парцел на морето, те ще имат лично жилище и могат да го изплатят за пет-шест години единствено от спестените наеми ", споделя Добромир Ганев. И прибавя " и след време може да го продадат на облага ".

Най-вече за така наречен финансова облага избрана категория хора купуват жилища по Черноморието през последните година-две. Възможността се отвори, откакто през 2017-2018 година съветските жители започнаха всеобщо да продават, и то на ниска цена. Изгодните оферти на най-ниски цени към този момент се изчерпаха, споделят от организациите, само че дават друга вяра. " След като се облекчат рестрикциите в международен мащаб и може да се пътува по-свободно, имаме вяра, че притокът на хора от чужбина ще засилва още веднъж пазара на недвижими парцели по българското Черноморие ", споделя Иван Козаров, ръководещ шеф на Arco Real Estate. В превод това значи в кратковременен проект цените още ще порастват. В дълготраен - даже и по-скъп, купеният в този момент ваканционен парцел ще има на кого да бъде продаден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР