Ако бъдат потвърдени, победите на демократите на двата балотажа на

...
Ако бъдат потвърдени, победите на демократите на двата балотажа на
Коментари Харесай

Как ще работи Сенатът на САЩ при новите условия?

Ако бъдат доказани, успехите на демократите на двата балотажа на изборите в щата Джорджия за Сената на Съединени американски щати, ще поделят горната камара на Конгреса в съответствие 50 на 50 и ще дадат на вицепрезидента Камала Харис, също демократ, решаващия глас, написа в разбор на "Ройтерс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Рафаел Уорнок, негър баптистки просветител, победи сегашния сенатор от Републиканската партия Кели Лофлър, а Джон Ософ, режисьор на документални филми, разгласи победа с минимална преднина над различен сегашен сенатор от републиканците, Дейвид Пердю. Как ще работи един Сенат, разграничен 50 на 50?

ПРЕДИСТОРИЯТА

В Сената болшинство в този момент имат републиканците. Правилата на Секретариата на Сената на Съединени американски щати повеляват, че с цел да постави клетва и да заеме мястото си в горната камара на Конгреса, даденият сенатор би трябвало да разполага с удостоверена по надлежния ред победа от съответния си щат. Това узаконяване обаче може да отнеме няколко дни и даже седмици, тъй като срокът за това за обособените окръзи на Джорджия е 15 януари, а за щатския й секретар Брад Рафънспъргър - 22 януари. Това значи, че до тогава гласовете в Сената може и да не са 50 на 50.

Съгласно американската конституция вицепрезидентът е и ръководител на Сената, като има право на глас единствено ако гласовете за или срещу обещано решение са поравно. Щом Харис постави клетва на 20 януари, нейният глас автоматизирано ще стане решителен, което на процедура дава на демократите надзор над камарата. Дотогава болшинство ще имат републиканците, тъй като даже и новите сенатори да се закълнат и да си заемат мястото, решаващият глас при гласуванията е този на настоящия вицепрезидент, който напуща поста на 20 януари.

СЛУЧВАЛО ЛИ съдебна експертиза Е ТОВА И ПРЕДИ?

Да, три пъти: през 1881 година, 1954 година и преди 20 години. През 2001 година Сенатът беше поделен поравно от януари до юни, когато сенатор Джеймс Джефърдс напусна Републиканската партия и стана самостоятелен, само че гласуваше дружно с демократите; това надлежно даде на Демократическата партия надзор над Сената.

КАК ВЪРВИ ЕЖЕДНЕВНАТА РАБОТА НА СЕНАТА ПРИ 50 НА 50?

Вчера водачът на демократите в Сената Чък Шумър разгласи, че ще бъде водачът на новото болшинство в камарата, само че добави, че му следва да беседва със настоящия, републиканеца Мич Макконъл. На процедура вицепрезидентът не участва всеки ден в Сената, а делегира председателството на представител от партията, която има болшинство. Затова през 2001 година, водени от желанието да внесат някаква предвидимост в ежедневната работа на камарата, партийните водачи подписаха съглашение за делба на властта при ръководенето на работата на Сената. За водач на болшинството беше определен републиканецът Трент Лот въз основа на това, че решаващият глас при гласуванията имаше новият вицепрезидент Дик Чейни.

Според съглашението обаче водачите на двете партии в Сената трябваше да балансират техните ползи при насрочванията и разискванията в хода на законодателната и изпълнителната работа. То подели комисиите поравно, като вместо преимущество в тях да има болшинството, каквато е нормалната процедура, бяха въведени и някои други положения за да бъдат урегулирани пленарните процедури. Ако поделен поравно избор в комисия препятстваше внасянето за разглеждане на мярка или номинация в пленарна зала, водачът на болшинството или на малцинството можеше да се намеси и да внесе законопроекта в пленарна зала - в противоположен случай това щеше да може да стане единствено с болшинство.

ДЕМОКРАТИТЕ МОГАТ ДА РАЗЧИТАТ НА ГЛАСА НА ХАРИС. НУЖНО ЛИ ИМ Е ТОГАВА ПОДОБНО СПОРАЗУМЕНИЕ?

Не, само че сходно съглашение би им помогнало да обезпечат естествената работа на Сената, сподели Майкъл Торнинг от института за разбори Двупартиен политически център.

"Ако демократите в действителност желаят да играят безцеременно на 20 януари, такова съглашение не им е нужно. Те могат да употребяват своите 50 гласа плюс този на вицепрезидента и да опитат да управляват Сената, както сметнат за добре ", съобщи той.

"При сегашните правила (обаче) това може да се окаже извънредно муден и уморителен метод за управление на Сената. Накрая ще им се наложи да водят борба за всяко нещо, даже и за най-малкото, в случай че и републиканците решат да играят безогледно ", добави Торнинг. Бившият сенатор Том Дашъл, който беше водач на демократите при договарянията за сключването на съглашението с Лот за подялбата на властта през 2001 година, предложи на Шумър да контракти в този момент някакво сходно съглашение с Макконъл.

"С 51 гласа не можете да извършите кой знае какво, не може да очаквате вицепрезидентът да седи там всеки ден, при всеки един въпрос и да взема решение разногласията ", сподели Дашъл.

"Накрая ви се постанова да измислите някакъв метод за съдействие с малцинството, тъй като на процедура малцинство няма; вие сте поравно. Представени сте поравно в Сената и по тази причина е належащо двете страни да имат в някаква степен пълноправен глас при разглеждането на даден дневен ред. " Лот призна, че контрактуваното през 2001 година от него съглашение с Дашъл изначало не е било добре признато от републиканците.

"Някои от най-хубавите ми другари бяха сериозни към него - всъщност ми споделяха "Какво правиш? Та ние имаме болшинство, отиде прекомерно надалеч! ", съобщи Лот.

"Накрая се изправи Пат Робъртс от Канзас и сподели: "Хора, вие какво си мислите? Това са 50 на 50 (гласа). Нашият водач направи най-хубавото, което можа. Нека в този момент да продължим напред ". Това на процедура накара всички да млъкнат. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР