Airbus обяви намерението си да тества до 2026 г. мегаватов

...
Airbus обяви намерението си да тества до 2026 г. мегаватов
Коментари Харесай

Airbus възнамерява да пусне в експлоатация самолет, задвижван с течен водород

Airbus разгласи желанието си да тества до 2026 година мегаватов енергиен елемент, работещ с течен водород, по време на полет. А първият пълномащабен аероплан с такава задвижваща система с нулеви излъчвания би трябвало да влезе в употреба до 2035 година.

Усъвършенстваните задвижващи елементи ще бъдат ситуирани в огромни капсули, инсталирани под крилата, където нормално се намират турбините на самолетите, като във всяка капсула ще има контейнер за водород и криогенно охлаждащо съоръжение за поддържане на водорода под точката на шупване (-253°C). Всяка капсула ще има и лична горивна клетка за превръщане на течния водород в електричество, което ще зарежда електрическите мотори.
-->
По този метод разработчикът ще може да освободи място във фюзелажа за товари и пасажери. Освен това се чака самите капсули да бъдат взаимозаменяеми за обслужване и по-голямо улеснение като цяло; твърди се, че те даже могат да се сменят във въздуха.

Междувременно се приказва за създаване на първообраз, чиито водородни мощности ще бъдат сложени във фюзелажа на аероплан A380, а капсула с водородни кафези за произвеждане на електрическа енергия и мотор ще бъде сложена нагоре над опашния ротор. При това Airbus твърди, че този дизайн няма да повлияе на аеродинамиката на самолета.

Използването на водороден контейнер в нехерметичната част на корпуса ще разреши да се имитира " външно " разположение на капсулите, което ще разреши водородното гориво да се съхранява настрана от пилотската кабина и, най-после, ще обезпечи спешна вентилация при положение на приключване на гориво.

Крайната цел е да се сътвори аероплан с нулеви въглеродни излъчвания, който да може да транспортира задоволително екологично гориво, с цел да лети по същите линии като класическите самолети. Досега системите с електрически мотори и акумулатори са прекомерно тежки и тромави, а разновидностите с водороден газ съхраняват прекомерно малко гориво. От друга страна, течният водород обезпечава задоволително сила за даден размер и е обещаващ за екологично чиста авиация.

Въпреки това авангардната технология би трябвало да бъде доста добре тествана - до момента нейните детайли са употребявани в галактически стратегии и не са предопределени за Земята. Въпреки това Airbus разполага с задоволително опит и запаси, с цел да го приготви за комерсиална приложимост.

Airbus чака да пусне в употреба първия аероплан с нулеви излъчвания до 2035 година Компанията декларира, че тестова версия с водородно гориво ще бъде подготвена до 2026 година, с цел да стартира проби, а в Тулуза компанията ще работи с ArianeGroup за построяването на първата в света " станция за зареждане " с течен водород за екологични самолети, която се чака да проработи до 2025 година

Наскоро Rolls-Royce организира наземни тествания на вид на водороден мотор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР