Air India е един от най-известните авиопревозвачи в света, като

...
Air India е един от най-известните авиопревозвачи в света, като
Коментари Харесай

Air India прави опит за превземане на местния пазар с поръчка за 500 самолета

Air India е един от най-известните авиопревозвачи в света, като в предишното компанията беше известна с грандиозно декорираните си самолети и отлично обслужване. Впоследствие това се промени вследствие на композиция от неприятно ръководство от страна на държавното управление и увеличаващата се известност на нискобюджетните превозвачи.

Бъдещето обаче наподобява друго. В края на 2021 година компанията още веднъж стана благосъстоятелност на локалния конгломерат Tata Group, след десетилетия на ръководство от индийското държавно управление. Tata има грандиозни проекти за възобновяване на името на Air India, като първата стъпка от тях към този момент е осъществена - беше оповестено обединение с Vistara. Това е друга самолетна компания, в която Tata има дял, като тя е взаимен план на конгломерата със Singapore Airlines.

По-важната част от проекта за възобновяване обаче е друга - Air India възнамерява да купи 500 самолета от Airbus и Boeing, оповестява Reuters. Целта е модернизирането на флотилията, като това ще коства десетки милиарди $ и е доста евентуално да се трансформира в най-голямата авиосделка в историята.
Реклама
Източници на осведомителната организация настояват, че поръчката ще включва най-малко 400 теснофюзелажни самолета и към 100 широкофюзелажни, измежду които Airbus A350 и Boeing 787 и 777. Първоначалните прогнози за крайната цена са към 100 милиарда $, само че практиката да бъдат давани съществени отстъпки при огромни поръчки може да смъкна сумата доста.

В момента Air India разполага с 218 самолета, като в този брой са включени и тези на Vistara. Поръчката отразява тактика за наново хващане на стабилен дял от пътуванията сред огромната отвъдморска индийска диаспора и градове като Делхи и Мумбай. В момента този сегмент от пазара е доминиран от задгранични съперници като Emirates.

Air India също по този начин желае да завоюва по-голям дял от районния интернационален трафик и вътрешния пазар, което значи влизането в пряк конфликт с водача по пазарен дял IndiGo. Общият дял на Air India и Vistara е оценен на към 18%, до момента в който този на IndiGo - 57%.

Eксперти предизвестяват, че проектът на самолетната компания е изправен пред редица трудности. Най-големите от тях са нежната локална инфраструктура, дефицит на водачи и опасността от мощна конкуренция с одобрени превозвачи от Персийския залив и други самолетни компании.
Реклама
Освен това има огромна възможност доставката на огромна част от самолетите да бъде съществено забавена. Моделът на Airbus A321neo, който е предопределен за полети на междинни дистанции, е превъзходен образец за това, като европейският производител е продал тези си модели до 2028 година Това значи, че индийската самолетна компания ще би трябвало да изчака най-малко седем години за тяхната доставка, което може да се окаже съществено усложнение за осъществяването на амбициозния оздравителен проект.

Един източник от промишлеността съобщи, че новите Boeing 737 MAX най-вероятно ще отидат в Air India Express - бюджетният транспортьор на компанията, който може да бъде преименуван.

Reuters заяви през юли, че Air India отделя повече време, с цел да изследва Airbus A350s и широкофюзелажните модели 787 и 777 на Boeing, в допълнение към евентуалната смесена поръчка за по-малки еднопроходни самолети. Миналия месец Кембъл удостовери договарянията за " доста разширение " на флота на Air India през идващите пет години и съобщи: " С риск от жестоко подценяване, инвестицията ще бъде забележителна ".
Свързани публикации Европейски Съюз възнамерява да анулира самолетния режим при полет 5 декември 2022, 10:57 Wizz Air усилва приходите и загубата 6 ноември 2022, 11:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР