Аида ПаникянВ първата седмица на август най-много безработни са регистрирани

...
Аида ПаникянВ първата седмица на август най-много безработни са регистрирани
Коментари Харесай

Най-много безработни регистрирани в София

Аида Паникян
В първата седмица на август най-вече безработни са регистрирани в София - 612, сочат седмичните данни на Национален статистически институт. Област Благоевград с 486 новорегистрирани на борсата е на второ място, следвана от Пловдив с 473. В област Кюстендил са минимум новорегистрираните безработни - 77  души. 
Столицата е отличник и по постъпили на работа през първата седмица на август, само че те са на половина на съкратените и са 313 души. Област Пловдив е втори по назначения, като постъпилите на работа за седмица са 187 души. 
В разгара на лятото и Агенцията по заетостта записва растеж на безработицата. В края на юли общо записаните безработни в бюрата по труда са 147 596, което е с 5086 души повече от юни. От АЗ означават, че през юли са регистрирани нови 21 512 безработни, което е с 1937 повече от предходния месец и с 1150 повече по отношение на юли 2022 година Освен това, други 597 души - работещи, учащи и пенсионери. Увеличава се и броят на задействаните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките посредници, както и на трудовите медиатори в бюрата по труда, за месеца задействаните са общо 4166 души. 
През юли понижава търсенето на работна ръка и в бюрата по труда са декларирани 9026 свободни работни места на първичния пазар, при 11 325 през юни 2023 година Най-търсените от бизнеса специалности през юли са: преподаватели; личен състав, полагащ грижи за хората; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и др. 
Минималното на ден обезщетение за безработица за 2023 година остава 18 лева, а оптималното - 85,71 лева ДУМА напомня, че дневното парично обезщетение за безработица е 60% от среднодневното заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху който са импортирани или дължими осигурителни вноски за фонд УБезработицаФ за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на преустановяване на обезпечаването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР