Аида ОВАНЕССвидетели сме отново на болен, починал без да дочака

...
Аида ОВАНЕССвидетели сме отново на болен, починал без да дочака
Коментари Харесай

Смърт без правила

Аида ОВАНЕС

Свидетели сме още веднъж на болен, умрял без да дочака здравна помощ. Защо още веднъж в България се случва това? Не, повода не са лекарите. Причината е друга и постоянно я назовават с безличното " систематичен проблем ".

Експерти за следващ път сложиха познатата диагноза на системата: " Няма написани правила за банкет в незабавно поделение! " А помните ли какъв брой пъти се говореше за триаж? Колко кръгли и квадратни маси се организираха? А след тях продължиха да умират хора пред лечебните заведения. Продължиха да умират медици от незабавни екипи - от инфаркт, от КОВИД-19 или друго.

Беше във втората половина на октомври 2012 година, когато се заприказва за европарите за възобновяване на незабавната помощ. В началото на 2015 година пристигнаха заветните 85 млн. евро и последваха разбори, обследвания, изследвания, отчети, публични поръчки, обжалвания, нови поръчки, копки и впрочем " действия ". Които не доведоха даже до една ръка багра по незабавните центрове и незабавните отделения. Е, горе-долу по някои връзки ключове за нови коли за спешна помощ се раздаваха под герберски фанфари. Само дето незабавната помощ у нас още е на равнището отпреди 30 години.

Крепи се на лекари, сестри, водачи на коли за спешна помощ. Но не и на държавна политика.

Защо още няма правила за незабавния банкет в една страна, която се брои за член на Европейски Съюз?

Защо протестираме, откакто някой почине пред незабавното или когато видео обиколи обществените мрежи?

Къде са тези 85 млн. евро отпреди близо 10 години?

Нима е малко, че близо 2 години всеки ден умират по 100 души единствено от една болест? Малко ли е всеки ден десетки да умират в затънтени села и махали, останали от години без здравна помощ? Нима ни е малко от десетилетия да сме първенци по гибел в Европа?

Толкова малко ли коства човешкият живот?

Защо административното, за какво " документчето " стана по-важно от човещината?

Днес може би тези властимащи от 2012 година, от 2015 година или от 2020 година ще търсят сметка за случилото се във Врачанската болница. А дали ще имат право?

* И дано създадем ангажимента, че незабавните отделения са към лечебните заведения. Спешните центрове са нещо друго, или казано просто - тези с колите за спешна помощ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР