Агресивната политика на Федералният резерв на САЩ очевидно не е

...
Агресивната политика на Федералният резерв на САЩ очевидно не е
Коментари Харесай

Джоузеф Стиглиц: Изправени сме пред друг вид криза

Агресивната политика на Федералният запас на Съединени американски щати „ явно не е задоволителна “, с цел да помогне на страната да избегне закъснение на стопанската система, породеното от пандемията от ковид. Това съобщи пред Си Ен Би Си Нобеловият лауреат, икономист и някогашен консултант на президента Бил Клинтън Джоузеф Стиглиц.

„ Като се има поради естеството на несигурността и срутва на приходите на толкоз доста хора, в най-хубавият случай дейностите на Фед имаха капацитета да оказват помощ за стабилизиране на финансовите пазари, само че както видяхме, това не се случи “, разяснява Стиглиц.

Припомняме, че в неделя Федералният запас на САЩ  през вчерашния ден изненадващо понижи лихвите си с един процентен пункт до диапазона сред 0 и 0,25 % поради икономическите последствия от пандемията от ковид. В допълнение от Фед оповестиха нова стратегия за за изкупуване на държавни скъпи бумаги и ипотечни облигации за 700 млд. $.

Въпреки това главните показатели на Нюйоркската фондова борса се сринаха в понеделник, като Dow Jones записа най-лошият си ден от „ Черният понеделник “ на 19 октомври 1987 година

„ Макар че обстановката можеше да бъде и по-лоша, в случай че Фед не бе подхванал тези ограничения, те явно не бяха задоволителни, с цел да стабилизират фондовите пазари. “, сподели Стиглиц

 „ Проблемът е, че тази рецесия е друга от нормалните. В случая не става въпрос единствено за проблем с търсенето. Заради болестта бизнесите всеобщо затварят порти. Ресторантите в Ню Йорк са затворени. Този проблем не може да бъде позволен с повишение на търсенето “, споделя още Нобеловият лауреат.

Коронавирусът наруши веригите за доставки по целия свят, като от ден на ден и повече страни постановат непоколебим граничен надзор и всеобхватни ограничения за карантина в опит да овладеят разпространяването на болестта. По последни данни общият брой на инфектираните с ковид в света е 182 723, умрелите са 7174, а 80 хиляди са възобновени от заболяването.

Макар че редица от водещите финансовите институции по света увериха, че са добре готови за разпродажбите на пазарите, Стиглиц счита, че никоя банка няма да бъде пощадена от отрицателното влияние на пандемията, даже и да разполага с съответен капитал.

„ Хората няма да мога да изплащат заемите си и да взимат нови такива. Същото важи и за бизнесът. “, споделя той.

„ Ще имаме потребност от огромни суми пари, може да ги наречете „ пари, спуснати с хеликоптер “, за хората които ще бъдат подложени на огромен стопански стрес “, прибавя той, давайки образец с Хонконг, който разгласи, че ще даде на всички пълнолетни жители по 10 000 хонконгски $ (близо 1300 щатски долара) като обществена помощ поради епидемията.

Стиглиц акцентира, че при днешните условия приемането на проекти за по-големи държавни разноски, без да се мисли за недостиг, е вярното решение.

„ Дефицитът е нещо, с което ще би трябвало да се оправим в бъдеще. Когато стартира Втората международна война, никой не задаваше въпроса „ можем ли да си го позволим “. Харчехме толкоз, колкото имахме потребност “, споделя той.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР