Агнилната кампания (периодът на раждане на овцете) е най-важният момент

...
Агнилната кампания (периодът на раждане на овцете) е най-важният момент
Коментари Харесай

Грижи за новородените агнета

Агнилната акция (периодът на раждане на овцете) е най-важният миг за овцевъдите, тъй като тогава овцете в стадото стартират да раждат агнетата си. При подготовката на овцете за този миг доста значим миг е построяването на единични боксове за майките и дребните.

В построените боксове майките прекарват няколко дни със двоите агънца, по време на които ги одобряват, а дребните укрепват.

Най-сериозно внимание се обръща на домашните овце, които раждат за първи път – това са така наречен дзвизки. В доста случаи те не одобряват своите агънца и им е належащо повече време. Слабите и неукрепнали агнета също имат потребност от повече време в бокса с майка си, а здравите и пъргави агнета остават в боксовете 3-4 дни.

Стените на самостоятелния бокс се създават от железни, дървени или пластмасови сглобяеми детайли. Подовата повърхност е приблизително към 1.5 кв. м, а броят на построените боксове зависи от упованията за протичане на агнилната акция. Така протича първият стадий от развъждането на дребните агнета.

Вторият стадий се състои в обединяването в по-големи групи на майките с дребните. Групата от може да се състои от 15-20 и да доближава до 30 майки.

Боксовете за обособените групи би трябвало да са построени, тъй че в единия им край по дължина да има водопойно корито, а сред два прилежащи бокса се слага комбинирана хранилка за недодялан и съсредоточен фураж.

За развъждане на агнетата се прави поделение, където от 10-12-ти ден след раждането се зареждат с съсредоточен фураж и хубаво сено. Отделението за агънцата се построява в самия бокс, само че би трябвало да има бариера за овцете, с цел да не могат да ядат фуража на дребните.

Необходимо е да се обръща особено внимание на овце, които са родили две агънце. Те би трябвало да се хранят по-добре и остават по-дълго време в единичните боксове.

През първите дни след раждането не би трябвало да се смесват агнета или овце, които са от разнообразни групи, тъй като може да стан комплициране и някои дребни да останат без майка.

В някои случаи осиротели агънца или един близнак от овца с ниска млечност се постанова да бъдат трансферирани на друга майка. В този случаи се изчаква да роди високомлечна овца, чието малко се лишава незабавно, а с околоплодната ѝ течност се намазват различен две еднообразно развити агънца и се пускат незабавно при нея.

Ако не е допустимо дребните да бозаят от друга майка, тогава се пристъпва към хранене на агнетата с изкуствено мляко или разнообразни заместители на млякото.

Виж още: Разлика сред агне и шиле и Грижа за шилета

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР