Агентите на Митническата и гранична защита на САЩ рутинно извършват

...
Агентите на Митническата и гранична защита на САЩ рутинно извършват
Коментари Харесай

Американските гранични служители са обвинени в незаконно събиране и съхраняване на данни от устройства на пътниците

Агентите на Митническата и гранична отбрана на Съединени американски щати " рутинно правят неразрешени претърсвания на джаджите на американците ", като в някои случаи изтеглят текстови известия, фотоси, дневници на позвъняванията и друга информация от устройствата и я качват в централната база данни на организацията, където тя се съхранява в продължение на 15 години и е налична за 2700 оторизирани американски органи.
Откритието направи американския сенатор Рон Уайдън, който изпрати писмо до организацията с апел за преустановяване на сходни действия, наричайки ги " жестоко нарушаване на правата на американците ".

В Съединени американски щати има Четвърта корекция на Конституцията, която не разрешава голословните претърсвания и арестувания в страната и изисква заповедите за такива дейности да се издават единствено от съд и единствено при съществуване на основателна причина. Според Уайдън обаче граничните чиновници са злоупотребили с изключението от тази правна наредба, като са претърсвали наличието на телефоните и преносимите компютри на влизащите в страната, без да подозират, че е осъществено закононарушение. Той обаче добави, че изключението е въведено единствено с цел да се предотврати контрабандата, а не с цел да се разреши на организациите да събират персонални данни за жители на Съединени американски щати и други страни.
Практикуваната процедура за " главно търсене " включва просто обзор на текстовите известия и фотосите в устройствата на влизащите в страната лица от чиновник на организацията. Но в случай че има " обосновано съмнение ", че обещано лице е нарушило закона или съставлява " риск за националната сигурност " на Съединени американски щати, с утвърждението на служителя той може да пристъпи към в детайли претършуване, като по опция смъква информацията от устройството в база данни, в която могат да търсят чиновници на Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати. Не се съхраняват записи за главните и подробните процедури за търсене, както и дневници за търсенията на чиновници на DHS в базата данни.
Писмото на Уайдън се базира и на брифинг на Митническата и гранична работа през юни, в който се отбелязва, че базата данни се попълня със фотоси, наличие на текстови известия, дневници на позвъняванията, описи с контакти и друга сензитивна информация от " по-малко от 10 000 " устройства годишно. Граничните чиновници, сподели той, също по този начин обявиха, че държавните чиновници, които желаят информация от базата данни, не са съветвани да разкриват задачата на настояванията си, макар че тази процедура е замислена като защитна мярка против евентуални злоупотреби.

Сенаторът твърди, че граничните чиновници принуждават хората да отключват устройствата си за инспекция, като ги заплашват с санкции до 1000 $, правосъдни каузи и възбрана за влизане в страната - даже за жители на Съединени американски щати - в случай че откажат да дават пароли. В същото време представители на самата работа обявиха пред господин Уайдън, че организацията в никакъв случай не се е опитвала да санкции пасажер за отвод от съдействие и няма право да откаже на американски жител влизане в страната на това съображение.
Американските деятели за правата на индивида също са наясно с казуса. През 2020 година Центърът за отбрана на електронната персонална информация (EPIC) поддържа правосъден иск, целящ да ограничи практиката на голословно претършуване на наличието на електронните устройства на границата. Миналата година Американският съюз за цивилен свободи (ACLU) и Фондацията за електронна граница (EFF) изпратиха петиция до Върховния съд на Съединени американски щати с искане да стартира чуване по казуса с неразрешеното търсене на наличие на устройства. Правозащитниците се съмняват, че обстановката може да се промени към по-добро без намесата на най-висшата правосъдна инстанция.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР