Афалините се търкат в коралите и така се самонамазват с

...
Афалините се търкат в коралите и така се самонамазват с
Коментари Харесай

Делфините се лекуват с корали

Афалините се търкат в коралите и по този начин се самонамазват с коралова слуз, която съдържа потребни биоактивни съединения и има антибактериални свойства. Самолечението в животинското царство е изненадващо необятно публикувано. От мравки и пчели до орангутани и шимпанзета, доста организми са се научили да употребяват храни и смазки от околната среда, с цел да облекчат своите болести, написа IFLS.
Нови наблюдения потвърдиха, че и афалините се редят на опашка, с цел да потъркат телата си в коралите в явен опит да излекуват кожни проблеми. За първи път това държание на благите бозайници е видяно от Анджела Зилтенер от университета в Цюрих. Тя видяла стадо индийски афалини да се отъркват в коралите в северното Червено море на Египет.
„ Беше ясно, че делфините знаеха тъкмо какъв тип корали желаят да употребяват “, споделя Зилтенер.Делфините схващат, че абразивното деяние на остъргването в корала унищожава безгръбначните полипи, които живеят в него и като резултат от този развой се отделя лечебна слуз. Учените анализирали екскрементите на тези корали, в това число горгониите, саркофитоните и гъбите Ircinia. Станало ясно, че три типа рифове отделят към 17 биоактивни съединения, които имат антибактериални и антиоксидантни свойства. Делфините употребяват тези корали, с цел да създадат кожата си по-здрава. Повтарящото се търкане разрешава на дейните метаболити да влязат в контакт с кожата на делфините. Тези метаболити могат да бъдат потребни за профилактика или лекуване против микробни инфекции.
Употребата на корали от делфините е нещо като взимане на душ или миенето на зъби. Те вършат това придвижване през целия си безсънен интервал в границите на деня и идват за още, и още слуз.През март предходната година учени откриха, че делфините имат сходни на човешките черти на характера - в това число доброжелателност, любознание, сериозност, екстраверсия и невротизъм.

През декември 2020 година пък друго експертно проучване разгласява обстоятелството, че делфините имат необичайно кожно заболяване, което визира 70% от кожата им. Причината за това е изменението на климата и замърсяването на международния океан.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР