АЕЦ Козлодуй“ и Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха договор за доставката

...
АЕЦ Козлодуй“ и Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха договор за доставката
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй ще ползва гориво от Уестингхаус през следващите 10 години

АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус Електрик Швеция “ подписаха контракт за доставката на нуклеарно гориво за период от 10 години. Горивото ще бъде употребявано за 5-и блок на атомната централа.

Министърът на енергетиката Росен Христов дефинира подписването като забележителна крачка напред към диверсификацията на доставката на нуклеарно гориво, както в осъществяване на европейската тактика, по този начин и в осъществяване на решение на Народно събрание от ноември месец тази година.

„ В момента имаме едно партньорство, една договорка, която е извънредно добра и преференциална за нашата страна, изискванията, които постигнахме за тези месеци, в които сме на власт, са една сигурност на доставките. С „ Уестингхаус “ в този момент имаме спогодба за доставка за нуклеарно гориво, ние изцяло изпълняваме уговорката към Европейската организация за диверсификация и то в цялостни плюсове за нас “, сподели той.

Министърът на енергетиката увери, че използването на нуклеарното гориво на " Уестингхаус " е безвредна. Преди сключването на контракта е направено обширно изследване в страните, в които към този момент то се употребява.

" Това значително ни оказа помощ да набележим техническите проблеми, намерили сме всички решения, тъй че рисковете да бъдат избегнати, обменихме опит с чешката страна, системата за нуклеарен надзор там работи, те споделиха своя опит с нас и с помощта на тях взехме решение проблемите. Запознати сме и с тестванията, които се водят и в Украйна. Относно сигурността няма опасности горивото да не сработи. Бяха въвлечени интернационалните специалисти на най-високо равнище, с цел да се подсигурява безвредната употреба. Всичко, което може да се направи е направено, тъй че да нямаме нови опасности “, сподели той.

Министър Христов акцентира, че с контракта се подсигурява сигурността на доставките, тъй като сега всевъзможни доставки от Русия са невъзможни, в това число и такива на нуклеарно гориво.

„ С този контракт се подсигурява сигурността на българската атомна електроцентрала ", добави и Георги Кирков, изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ".

Управляващ шеф на „ Уестингхаус Електрик Швеция “ окачестви подписването като исторически миг и началото на дългогодишно партньорство.

„ Това е краят на един доста дълъг развой и с това сключване ние слагаме началото на едно дългогодишно партньорство, което ще продължи отсега нататък. Ние целим отбрана и сигурност на нуклеарната ви централа, за тази цел можем да се похвалим с над 40-годишен опит в нашата сфера на работа и с подготвеност. Ние от „ Уестингхаус “ сме извънредно ангажирани да развием едно сполучливо партньорство. Искрено се надявам началото на това партньорство да има единствено триумфи за България. “, сподели той.

Очаква се в средата на 2024 година България да получи цялостния лиценз, както и доставките на горивото.

„ По мотив спекулациите по отношение на финансовите условия желая да кажа, че с помощта на договарянията икономическите условия бяха усъвършенствани, цената от юли месец е понижена – приказваме за двуцифрени проценти понижаване на цената “, посочи той.

Договорът не включва извозването на нуклеарното гориво.

„ То и в този момент се прави от трета страна – съветска компания. За страдание, компанията Маяк е неспособна към този момент да си извършва контракта, защото с решение на съветската администрация лицензът им беше лишен. Засега това гориво се складира на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. В Европа има една единствена компания, която дава такива услуги, сега сме в развой на диалози. За момента нямаме сериозни точки, имаме нужната инфраструктура “, разяснява още той.

Енергийният министър изясни, че сходен ангажимент страната ни ще подпише с компанията Фраматом за шести блок, с което изцяло завършваме процедурата по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво, като по този начин ще имаме нуклеарно гориво от два самостоятелни неруски източника.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР