АЕЦ „Белене” – мисията възможна, ако строителството на централата не

...
АЕЦ „Белене” – мисията възможна, ако строителството на централата не
Коментари Харесай

БАН за АЕЦ „Белене” – възможна ли е мисията

АЕЦ „ Белене” – задачата допустима, в случай че строителството на централата не е над 10,5 милиарда евро и при изискване че притеглим вложител. Учените от Българска академия на науките показаха отчета си, който да отговори на въпроса има ли смисъл да се мисли за втора атомна централа.

Основният проблем е какво да вършим с оборудването за „ Белене”, което сме си поръчали и то към този момент е на площадката на централата. На процедура имаме елементи за два реактора.

Учените от Българска академия на науките са създали десетки сюжети според от икономическото развиване и потребностите на България и района от ток за 20 – 30 години напред. Вариантите са три.

Да не вършим нищо – и защото към този момент са платени 1,5 милиарда евро, това значи да оставим доставеното съоръжение да изгние в Белене.

Да продадем оборудването, което коства 600 милиарда евро – само че ще е мъчно да му се вземе същата цена.

Да строим АЕЦ „ Белене” – за 10,5 милиарда евро.

Съотношението личен капитал към притеглен би трябвало да е 30 към 70%. Ние на процедура сме дали към този момент 1,5 милиарда лева и с това ще се включим – за останалите средства би трябвало да се търси заем, а и вложител.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР