АЕЦ Белене е жизнен проект, но при изграждането му трябва

...
АЕЦ Белене е жизнен проект, но при изграждането му трябва
Коментари Харесай

Оценката на БАН: АЕЦ „Белене“ е жизнен проект при няколко условия

АЕЦ Белене е витален план, само че при построяването му би трябвало да бъдат реализирани няколко основни условия. Проектът да е частен, само че да има и държавно присъединяване като гаранция, като съотношението може да бъде 70:30 или 80:20 в интерес на частния интерес. Лихвата по финансирането на плана би трябвало да бъде най-вече 4.5% годишно, а самата стойност на централата не би трябвало да надвишава 10.5 милиарда евро. Ако бъдат реализирани нужните условия, „ Белене “ може да размени АЕЦ „ Козлодуй “, който би трябвало да спре да създава през 2047 – 2050 година

Това излиза наяве от дълго чакания отчет на българските учени за бъдещето пред АЕЦ „ Белене “, показан от шефа на Института за стопански проучвания проф. Атанас Тасев.

Докладът няма да бъде оповестен публично в целокупност, а единствено в обобщение. Това разясни енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й отчетът е благосъстоятелност на „ Българския енергиен холдинг “ (БЕХ) и всички учени, взели участие в правенето му, са подписали заявления за конфиденциалност, написа още " Трансмедя ".

Според проф. Александър Тасев в бъдеще, както в България, по този начин и в района ще има потребност от нови енергийни мощности. Тези мощности съгласно него могат да са и нуклеарни.

Неговата позиция беше подкрепена и от някогашният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Генов. Според него в случай че не продължи с построяването на нуклеарни централи, България щяла да остане на мрачно след 2030 година

Генов обаче сложи въпроса по какъв начин отчета е показал позитивна оценка за построяването със заложена стойност от 125 лева на мегаватчас създавани в АЕЦ „ Козлодуй “ след с7-8 години, като в този момент цената е 48-50 лв.. Генов попита и кой е дал данни за вместилище за нуклеарни боклуци на стойност 3 милиарда евро, които да се разделят сред „ Козлодуй “ и „ Белене “. „ За мен тези 3 милиарда евро единствено натоварват плана “, добави той.

Ръководителят на проучването проф. Александър Тасев обаче отвърна, че никой не може да е чел отчета и че няма никакви 3 милиарда евро за вместилище за нуклеарни боклуци.

Енергийният специалист Иван Хиновски разяснява, че от позиция на европейските процедури „ Белене “ може да стартира да се строи най-рано през 2025 година и то в случай че действаме незабавно.

Проектът „ Белене “ към този момент е нотифициран пред Европейската комисия, отвърна Петкова, казвайки, че „ огромната работа “ в тази тенденция е свършена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР