Адвокатите вероятно ще бъдат изключени от задължените лица по Закона

...
Адвокатите вероятно ще бъдат изключени от задължените лица по Закона
Коментари Харесай

Адвокатите май успяха: Ще бъдат извадени от закона за пране на пари

Адвокатите евентуално ще бъдат изключени от задължените лица по Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП). Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и основният секретар Стефка Въжарова се срещнаха с ръководителя на парламентарната правна комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според известие на управлението на Висшия адвокатски съвет Данаил Кирилов изцяло е споделил претекстовете на бранителите. От съвета към този момент са подготвени с текст, който да бъде импортиран при иден ремонт на закона, написа в. Сега.
В четвъртък ще бъде пратено писмо на шефката на Народното събрание Цвета Караянчева. Според юристите в закона би трябвало да се запише, че yпpaжнявaщите aдвoĸaтcĸa пpoфecия нe пpилaгaт мepĸитe пo закона и нe дoĸлaдвaт инфopмaция, пoлyчeнa пpeди, пo вpeмe нa или cлeд cъдeбнo пpoизвoдcтвo или в пpoцeca нa oпpeдeлянe нa пpaвнoтo пoлoжeниe нa ĸлиeнт, с изключение на когато той тъpcи юpидичecĸи cъвeт, зa да пере пари или финaнcиpa тepopизъм. Защитата на адвокатската загадка е обвързване и на страната, напомнят юристите. Те проведоха митинг в понеделник, приготвят шествие и в четвъртък.
Според юристите текстът от закона, който ги задължава да рапортуват клиентите си при подозрение за пране на пари, нарушава конституцията и Европейската спогодба за правата на индивида. Законът е в действие от предходната година. Той задължава юристите за: сложна инспекция на клиентите, оценка на риска от изпиране на пари, откриване на информация по отношение на съмнителни интервенции, покупко-продажби и клиенти, откриване на друга информация за задачите на закона за прането на пари.
Адвокатурата имаше право да оспори наредбите в Конституционния съд, само че се засилва едвам в този момент, откакто доста юристи започнаха да стачкуват, че законът ги трансформира в доносници. Конкретният мотив е условието десетки хиляди души, измежду които и юристите, да пращат всяка година в ДАНС проекти за антикорупционно образование. В последна сметка управлението на адвокатурата се срещна с шефовете на ДАНС и се схванаха, че това условие важи за Висшия адвокатски съвет, само че не и за всеки юрист поотделно. След това ГЕРБ даде обещание да промени закона.
Парадоксалното е, че такава привилегия няма да бъде предоставена на нито една друга колегия, неправителствена организация или свободна специалност, задължена по закона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР