Адвокатите на спортнияжурналист Сашо Йовков, който в момента е подчинен

...
Адвокатите на спортнияжурналист Сашо Йовков, който в момента е подчинен
Коментари Харесай

Сашо Йовков за трети път отложи делото за поста на Кошлуков

Адвокатите на спортнияжурналист Сашо Йовков, който сега е зависещ на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, за следващ път не разрешиха решение всъщност на правосъдното дело против решението на Съвета за електронни медии от юни да не избере нов началник на националната телевизия на мястото на Кошлуков. Така Йовков за следващ път оказва помощ на някогашния политик и народен представител да се задържи още и още отпред на публичната медия, макар че мандатът на Кошлуков изтече преди близо пет месеца. Както „ Сега “ към този момент писа, откакто състезанието на Съвет за електронни медии се провали и Кошлуков остана отпред на Българска национална телевизия, той назначи Йовков, който бе негов противник в процедурата за шефския пост, за съветник в спортния канал БНТ3.

Делото против решението на Съвет за електронни медии да не избере нов шеф на Българска национална телевизия бе заведено през лятото от юриста Ирина Величкова, която също бе кандидат за позицията. След като при започване на септември Йовков блокира старта на процеса, представяйки болничен директно преди първото съвещание, а по-късно стана причина и за второ отсрочване, през днешния ден посредством юристите си той още веднъж отсрочи правосъдното решение. Повод за това стана неявяването като очевидец на стенографката от последното съвещание от състезанието за общоприет шеф, която процесуалните представители на Йовков желаят да бъде разпитана. Те настояват, че по този начин ще се откри дали на въпросното съвещание е взето решение за преустановяване на състезанието.  

Юрисконсултите на Съвет за електронни медии дадоха отговор, че е неприемливо със свидетелски показания да се потвърждават обстоятелства и условия, които попадат в формален документ. На предходното съвещание представителите на медийния регулатор показаха още, че на уеб страницата на Съвет за електронни медии от дълго време са качени протоколите от изброените съвещания. И разясниха, че стенографката е техническо лице, което не би могло да откри съществуване или неявяване на административен акт.

Днес обаче съдията от Административен съд-София област одобри настояванията на юристите на Йовков, макар че особено акцентира, че в действителност е неприемливо данни от формален документ да се потвърждават със свидетелски показания. Тя сподели също обаче, че желае да даде всички благоприятни условия на Йовков за приемане на правна отбрана. Така следващото четвърто съвещание на делото бе планувано за декември.  

Както „ Сега “ писа, в състезанието за за шефския стол в Българска национална телевизия участваха общо осем души - действащият шеф Кошлуков, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Никой от тях обаче не завоюва, откакто през юни петимата членове на Съвет за електронни медии не съумяха да съберат най-малко три гласа за нито един от претендентите, вследствие на което оставиха Кошлуков да ръководи националната медия. По време на дискусиите тогава направи усещане, че представителите на президента Румен Радев в регулатора – ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова и някогашният кореспондент в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, правят всичко възможно нито един съперник на Кошлуков да не събере нужния брой гласове. След като състезанието на СЕМ се провали, в началото Момчилова съобщи, че още на идващото съвещание на съвета през юли ще разгласи старт на нова процедура за шеф на Българска национална телевизия. По-късно обаче тя употребява делото на Ирина Величкова като мотив да отсрочи оповестяването й за след правосъдното решение. Така към този момент е явно, че през тази година нов конкурс за шефския пост на „ Сан Стефано “ 29 няма да бъде открит.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР