Адвокат Кристиан Гьошев от Пловдив спечели дело прецедент срещу държавата.

...
Адвокат Кристиан Гьошев от Пловдив спечели дело прецедент срещу държавата.
Коментари Харесай

Сагата продължава! Адвокатът осъдил България не бил за парите, ама малко било обезщетението

Адвокат Кристиан Гьошев от Пловдив завоюва дело казус против страната. „ Предметът на делото не са 30 лв.. Предметът е, че страната, представлявана от Министерство на финансите, е наказана за бездействието си (на Народното събрание) и че не подхванала осъществяване на решението на съда в Страсбург. За това е наказана страната. Мотивът бе, че делото ми в никакъв случай не може да бъде прегледано в съда. Мен това ме нервира, а не 30-те лв. “, сподели Гьошев пред кореспондент на Plovdiv24.bg.
Преди 13 години на Гьошев е наложена санкция в размер на 30 лв. от Министерство на вътрешните работи. Тогава не му е дадена опция да я апелира пред съда, тъй като съгласно настоящите към оня миг правила на Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) е бил стеснен достъпът до правосъдния надзор за санкции до 50 лв..
Година по-късно конституционният съд афишира за противоконституционна тази ограничаваща норма в ЗДвП.
През 2018 година от съда в Страсбург излиза решение, посредством което излиза наяве, че са нарушени правата му и че има право на правосъден развой.
След решението на Европейския съд по правата на индивида, Народното събрание не приема нов закон, който да даде опция на засегнатите и санкционирани да апелират пред български съд глобите си.
Гьошев желае от прокуратурата да възобнови делото му, само че получава няколко отхвърли. Мотивът е, че в Закона за административните нарушавания и санкции няма такава правна опция.
Години по-късно Народното събрание приема изменение на закона, посредством което след наказание от съда в Страсбург потърпевшият от нарушаване на Европейската спогодба за отбрана правата може да възобнови делото си.
Изменението на закона обаче е ново и не обгръща старите случаи, като този на Гьошев. „ Така на процедура се оказах „ заключен “ сред двата текста на закона – остарелия и новия “.
На 19 февруари 2024 Софийският областен съд присъжда на пловдивския правист 1000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като е отхвърлил останалата рекламация до поисканите от него 6000 лева
„ Това е кардинален въпрос. Вредите нямат паричен еквивалент предвид на това, че в никакъв случай няма да получа правораздаването, което желая. Редно е съдът да ми даде по-високо обезщетение, в случай че не и цялото.
Според Гьошев компенсацията е твърде ниско и незаслужено и счита да го апелира пред Софийския градски съд.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР