Адвокат Христо Ничев, заедно с колегата си адвокат Георги Георгиев,

...
Адвокат Христо Ничев, заедно с колегата си адвокат Георги Георгиев,
Коментари Харесай

Адвокат Христо Ничев: Нараства междуфирмената и потребителската задлъжнялост

Адвокат Христо Ничев, дружно с сътрудника си юрист Георги Георгиев, е ръководещ съучастник в . Преди основаването на адвокатската фирма юрист Ничев има богат юридически и професионален опит в едни от най-големите бизнес структури в страната, както и във водещи финансови институции. Част от специализацията му е обвързвана с вещно право, потребителско и фирмено кредитиране, режим на кредитните и финансови институции и лизингово кредитиране, заради което го потърсихме за коментар по отношение на юридическите аспекти на протичащото се на кредитния и на имотния пазар.

Адвокат Ничев, какви са сферите на активност на адвокатската Ви адвокатска фирма и какво е наблюдението Ви по отношение на бизнес средата в страната през последните месеци?

Нашият екип обслужва необятен набор от клиенти, включително водещи финансови институции, сдружения осъществяващи небанкови финансови услуги, колекторски и лизингови компании, общини, държавни институции, строителни компании, сдружения с нестопанска цел и физически лица, като през последните години тясно се специализира в юридическите аспекти на корпоративното и потребителското кредитиране и следствията от него.

Бизнес средата още от Ковид пандемията насам се развива извънредно динамично и неедностранчиво. Наблюдават се пикове и спадове в някои от секторите, текат пазарни процеси, които не бяха постоянно срещани в предишното. Това се удостоверява от въпросите с които все по-често се обръщат към нас нашите клиенти и юридическите услуги, които им предоставяме.

В кои браншове от услугите, които предоставяте, се следят най-съществени промени?

Безспорно секторът в който се следи най-голямо оживление са недвижимите парцели и потребителското кредитиране. Цялостната икономическа конюнктура въздейства директно на имотния пазар и от там на кредитирането. Увеличението на лихвените проценти и преразглеждането на политиките по кредитиране на банките в страната, насочиха доста хора към небанково финансиране. От тази позиция смятам, че това е позитивен сигнал както за бизнеса, по този начин и за потребителите, защото няма по какъв начин в тази сложна икономическа конюнктура и непрекъснато покачващи се цени, елементарния консуматор, дребния и междинен бизнес, да оцелее без достъп до кредитиране.

Публичните данни за отминалата 2022 година демонстрираха, че е подложен нов връх по отпуснати ипотечни и потребителски заеми откогато се води статистика за кредитния пазар в България. Ръстовете са много съществени от към 26% при ипотечните и към 14% при потребителските заеми. Ниските лихви са измежду мотивиращите фактори за покупката и инвестицията в недвижими парцели, само че също по този начин способства и към момента съществуването на висок % спестявания при част от жителите, както и страховете им че инфлацията ще заличи тези спестявания, в случай че не бъдат вложени в недвижими парцели. Очаквам ползата да се резервира висок и през тази година.

Друг бранш, в който нашата адвокатска фирма дава своите услуги и който търпи обилни промени, е общественият и по-специално разходването на обществени средства по реда на Закона за публичните поръчки. Там отрицателните процеси са подбудени както от политическата неустойчивост през последните повече от две години и неналичието на постоянно държавно управление, по този начин и от високата инфлация и повишаването на стоките и най-много на строителните материали. Наблюдават се доста чести отводи от страна на реализатори да започват, а и даже да довършат към този момент стартирани планове, които са спечелили, заради разликата в цените. Липсва съответна индексация на стойностите по които се разпореждат поръчки с към този момент определени реализатори преди нарастването на цените. Това са доста притеснителни трендове, на които за огромно страдание не се обръща съответно внимание и не се вземат ограничения от страна на страната. Потърпевши от тази обстановка са както страната и общините, по този начин и бизнеса.

Имате ли наблюдаване от юридическата Ви активност съответно върху пазара на недвижими парцели в София?

Доста наши клиенти през последната година се ориентираха към покупко-продажба на недвижими парцели в столицата (като максимален и динамичен пазар в страната), а също и към кредитиране на такива покупко-продажби. В този смисъл, статистическите данни на Имотен указател София, а също и на имотните регистри в другите огромни градове, несъмнено демонстрират огромно раздвижване на този пазар след затихването на Ковид рецесията и след началото на войната в Украйна. Съществен тласък за това са и интензивните инфлационни процеси, които всички ясно следим.

Считате ли, че цените на които се оферират такива обекти са съответни и главният въпрос - очаквате ли спад на цените?

Считам, че доколкото продължава да има отчетливо високо търсене на недвижими парцели, то значи цените на пазара би следвало да са съответни на иконимическите действителности. С оглед активността на нашата адвокатска адвокатска фирма и наблюденията ни по отношение на клиенти на този пазар, с които работим от много време, упования ми са предлагането на атрактивни парцели, както в София, по този начин и в по-голямата част от страната, да се усили към края на тази година. Според мен това ще се дължи на нарастване на предлагането на тъй наречените второстепенен заможен пазар (а точно предложение на недвижими парцели от частни правосъдни реализатори на обществена обмен по необслужвани контракти и кредити). Тази наклонност е правопропорционална на нарастването на потребителското и фирмено кредитирани, за което към този момент казахме. Но до каква степен това увеличено предложение през обществени продани, което чакам, ще се отрази на намаляването на цените, не се ангажирам да предвиждам.

Какво е наблюдението Ви по отношение на просрочените фирмени и потребителски отговорности, които минават във фаза изпълнително/принудително събиране?

В рамките на миналата 2022 година в активността на адвокатската фирма ни не се забелязваше прекалено нарастване на формираните изпълнителни производства по необслужвани кредитни, финансови и потребителски отговорности - размерите вървяха по отношение на наклонността, която се наблюдаваше през последните години, в това число и преди Ковид пандемията. Към края на 2022 година обаче, а и отчетливо от началото на актуалната година, се следи нарастване на междуфирмената и потребителската задлъжнялост, което води до забележителен растеж на формираните изпълнителни производства и надлежно до реализирането на насилствени изпълнителни начини - най-често обществена обмен на недвижими парцели, движими движимости и други активи. Подобна наклонност адвокатската ни адвокатска фирма регистрира и при осъществяването на необслужвани отговорности по специфичния ред, който Закона за особените залози дава. Считам че тази наклонност ще продължи и доста ще нараства през актуалната година.

Високите равнища на имотния и на кредитния пазар може ли да докара до случаи на измами или различен тип нелоялни практики?

Да, несъмнено, а и за голямо страдание, сходни трендове към този момент стартират да се следят. Особено отчетливо е това при нелоялните търговски практики. При нас постоянно идват клиенти физически лица, които са подходили невнимателно при вдишване на отговорности или при предписание с тяхно имущество, в резултат на което се обръщат към нас във връзка със правосъдни дейности. Ето за какво поучавам жителите да бъдат извънредно деликатни както при търсене на кредитиране, по този начин и при покупко-продажба или други разпоредби с тяхно имущество, да не се предоверяват и постоянно да търсят съответна юридическа и консултантска експертиза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР