Адриан Николов в коментар за седмичния бюлетин на Института за

...
Адриан Николов в коментар за седмичния бюлетин на Института за
Коментари Харесай

Малките индустриални общини са лидери при чуждите инвестиции

Адриан Николов в коментар за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика
През миналите десетилетия един от главните мотори на стопански напредък, изключително в по-слабо развитите райони на страната, е притокът на задграничен капитал. Инвестициите и навлизането на нови компании на локалните пазари преобразяват районната карта, и затова анализът на факторите, които вършат обособени райони сполучливи в привличането им е изключително значим.
Адриан Николов в коментар за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система
През миналите десетилетия един от главните мотори на стопански напредък, изключително в по-слабо развитите райони на страната, е притокът на задграничен капитал. Инвестициите и навлизането на нови компании на локалните пазари преобразяват районната карта, и затова анализът на факторите, които вършат обособени райони сполучливи в привличането им е изключително значим.

В сегашния текст преглеждаме разпределението на задграничните вложения с струпване към края на годината за 2021* година Важно е да се означи, че тези данни показват целия размер на непознатите вложения, а освен капиталовите потоци през съответната година, с които постоянно биват бъркани.

Към края на 2021 година общият размер на задграничните вложения в страната доближава 28.1 милиарда евро, или с почти 1.3 милиарда повече спрямо предходната година. Въпреки внезапното утежняване на икономическите условия в хода на корона рецесията, това не се е отразило доста на притока на непознатите вложения в страната, дори в противен случай - налице е растеж, съпоставим с този от предкризисния интервал.
Реклама
Очаквано, поради размера и развиването на локалната стопанска система, съвсем половината - 14.6 милиарда евро за 2021 година от задграничните вложения, са в Столичната община. Заради преобладаващата роля на услугите в столичната стопанска система делът на вложенията в промишлеността е релативно дребен, а главен магнит на непознати капитали през последните години са браншове като информационно-комуникационните технологии, аутсорсингът и търговията . На второ място по размер на задграничните вложения се подрежда Бургас с 2 милиарда евро, Пловдив с 1.4 милиарда евро, а индустриалният център Девня задминава Варна, със 740 по отношение на 714 милиона евро. Сред общините с най-голямо наличие на задгранични капитали е и енергийният център Гълъбово - 717 милиона евро.

Прави усещане, че измежду водещите общини се подреждат и релативно дребни, само че със мощна промишленост - да вземем за пример община Севлиево притегля 288 милиона евро, Ботевград - 277 милиона евро, Божурище - 263 милиона евро. Сред водачите с 430 милиона евро ПЧИ е и разположеният покрай София център на логистиката Елин Пелин. В 14 общини насъбраният размер на ПЧИ е бил над 100 милиона евро, а в 152 са или покрай нула, отсъстват или данните са конфиденциални . Важно е да отбележим, че в групата със " скрити " данни влизат общини, които сигурно биха се наредили на челните места на класацията - тези в Средногорието, да речем - само че защото в тях господства един огромен вложител данните не подлежат на издание.

Разпределението на задграничните вложения на човек от популацията дава визия за значимостта на непознатите капитали в локалните стопански системи. Традиционен водач по този индикатор е Девня с 87 хиляди евро на човек, следвана от Гълъбово с 65 хиляди евро на човек от популацията. В топ 5 към този момент се подреждат и общини от периферията на София, като в Божурище размерът на вложенията доближава 27 хиляди евро на човек, в Елин Пелин - 18 хиляди евро, а 14 хиляди са те в Каварна . Сред регионалните центрове само София (11.2 хиляди евро/човек) и Бургас (9.9 хиляди евро/човек) се класират в челната десетка. На картата се оформят и обилни региони, в които задгранични вложения на практика липсват - огромни елементи от Северна България, изключително край река Дунав, по границата със Сърбия, както и в планинските региони.

*Статистическото проучване за директните задгранични вложения на Национален статистически институт е годишно, изчерпателно и обгръща нефинансовите предприятия, които имат записано задгранично присъединяване в капитала на предприятието от 10 до 100% с дългогодишен интерес и въздействие на задграничния вложител в ръководството му. С годишния статистически формуляр се обезпечава информация за размера на задграничните директни вложения към 31.12. на отчетната година.
Реклама Свързани публикации Новият мегазавод на " Ролпласт " се построява над десетилетие и доближи 110 млн. лева 16 март 2023, 11:04 На екскурзия с Велико Желев или за какво проговори най-големият строител 11 март 2023, 10:28 Германската милионна инвестиция, която може да се спъне в страната 10 март 2023, 06:42 България е на път да се откаже от 1.6 милиарда лева за въглищните райони 7 март 2023, 17:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР