Администрацията на американския президент Джо Байдън е провела дискусии с

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън е провела дискусии с
Коментари Харесай

Екип на Байдън е консултирал с Уолстрийт санкциите срещу Русия

Администрацията на американския президент Джо Байдън е провела полемики с най-големите национални банки за възможни наказания против Русия като част от напъните те да не разрушат световната финансова система. 

Членове на Съвета по национална сигурност и други високопоставени служители са разговаряли с изпълнителни шефове на " Ситигруп ", " Бенк ъф Америка ", " Джей Пи Моргън Чейз " и " Голдмън Сакс груп " по какъв начин да действат, настояват осведомени с въпроса лица. 

Напрежението се нагнети откакто Москва струпа десетки хиляди военни на украинската си граница. И макар че Кремъл повтаря непрекъснато, че няма желание да нахлува в прилежащата страна, западните сътрудници разискват разнообразни ограничения, в случай че несъгласията ескалират.

Вашингтон и Брюксел са се насочили към пакет, включващ възбрана за Русия да конвертира валута. На масата на договарянията са и енергийни санкции и ампутиране на достъпа на руснаците до системата за интернационалните разплащания SWIFT, която обработва ордери за приблизително 42 млн. $ на ден и която се счита за най-крайна и най-неприемлива.

Анализатори на организация " Блумбърг " акцентират, че " главният фактор за политиците би трябвало да са следствията за световната търговия и финансовите пазари ", тъй като " Русия е един от най-големите експортьори на нефт и газ и разчита на системата за осчетоводяване на деноминираните в долари сметки ".

Запознато с въпроса лице твърди, че Белият дом е споделил с банките опасенията си от вероятно прекачване на затрудненията от глобите върху необятен кръг от браншове, сходно на случилото се през 2018-а когато глобите против Русия нарушиха веригите за доставки на алуминий и качиха цените на метала с 30 %. Тогава тези ограничения удариха изключително мощно " Юнайтид Русал ", тъй като ограничиха достъпа му да световният алуминиев пазар, оценен на 140 милиарда $. 

Разговорите с кредиторите целят да минимизират вредите за страните, които ги постановат, и в същото време да навредят оптимално на Русия. 

Американските банки имат относително непретенциозно посланичество на територията на съветската страна: от трите най-големи банки от Уолстрийт единствено " Ситигруп " развива по-активна активност там. Тя ту влиза ту излиза от страната откогато открива първите си връзки с нея през 1917-а, малко преди революцията. Последното нахлуване на щатския заемодател в Русия стартира през 90-е години на предишния век и сега той обслужва 3 хиляди корпоративни клиенти и 500 хиляди дребни консуматори. Свързаните с съветския бизнес на групата заеми, вложения в скъпи бумаги и други активи са били в размер на към 5.5 милиарда $ - едвам 0.3% от общите, в края на третото тримесечие на 2021-а.  

" Ситигруп " разгласи през предходната година проектите си да се откаже от дребните си банкови интервенции в Русия и да се концентрира върху грижита за институционалните клиенти. Компанията е също и единствената американска банка, която сега работи в Украйна, където участва към този момент повече от 20 години. Банковото управление към този момент е задействало протоколите за сигурност в офисите си в Киев като част от рутинната процедура за реакция при непредвидени условия, настояват добре осведомените източници. 

Последствията от американските наказания против Русия могат да прекрачат границите на банките. Главният изпълнителен шеф на " Мастъркард " - Майкъл Мийбах - разяснява, че компанията му държи под око събитията в района и показва, че мрежата за картови разплащания е успявала да излиза от сходни обстановки и в предишното. Мийбах отбелязва, че " Русия е резистентен и стратегически значим пазар " за " Мастъркард " и че той ще следи " по какъв начин ще завърши всичко ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР