Административният съд София град /АССГ/ назначи съдебно-техническа експертиза, наречена от

...
Административният съд София град /АССГ/ назначи съдебно-техническа експертиза, наречена от
Коментари Харесай

Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за касиране на изборите

Административният съд София град /АССГ/ назначи съдебно-техническа експертиза, наречена от съдията още математическа и компютърна, в хода на делото, заведено от кандиата за столичен кмет Мая Манолова с искане за анулиране на локалните избори в София.

На изборите за столичен кмет Йорданка Фандъкова, претендент на локалната коалиция ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, изпревари с към 20 хиляди гласа самостоятелния претендент Мая Манолова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от разнообразни партии, измежду които Българска социалистическа партия и ДБГ /Движение България на гражданите/. Оше в деня след привършване на втория тур щабът на Манолова изнесе данни за нарушавания, а тя разгласи, че ще изиска анулиране от съда.

Експертизата ще бъде осъществена от две движимости лица, с три сложени задания, от които първата е да се пресметна резултата на двамата претенденти въз основа на заверените копия и оригинала на протоколите, дали резултатът подхожда на протокола на Общинската избираелна комисия /ОИК/ и дали същият е вярно въведен в ЦИК. Втората задача е да сеустанови колко гласоподаватели е включен в изборните описи на ЦИК на първия и на втория тур и колко е посочен в интернет-сайта. И третата задача - колко в изборните описи на лицата с подадени заявления за гласоподаване на друго място е отразен в протокола на ОИК и какъв е действителният брой.

След като се запознае с резултатите от експертизата

съдът занапред ще реши дали да се пристъпи към преброяване на недействителни бюлетини

Съдът одобри някои от 18-те претенции на Манолова и Инициативния комитет. Ще бъдат разпитани трима очевидци за нарушавания при предаване на протоколите в Зала " Арена-Армеец ". Ответната страна - ОИКы остро възрази. За да има състезателност на процеса, съдията позволи трима очевидци и на ответниците.

Съдът одобри и настояването да бъде показана от ОИК схемата, по която са представяни потоколите от секциите в зала " Арена-Армеец ". Там бил позволен единствено един покровител на Манолова само че той нямал образен контакт с работата на комиисията.

Сред главните причини на Манолова е, че механически сътрудници са извършали ремонти в към 900 протокола на секционни избирателин комисии, те са нанасяли и ремонти, а това трябвало да се прави от ОИК.

Ответната страна съобщи, че " жалбоподателите не са наясно с реда " - това че пликовете са отваряни от механически сътрудници не било нарушаване, защото преди този момент протоколите били въведени в " Информационно обслужване ".

Изисканите от съда документи би трябвало да бъдат показани в период от три дни, а експертизата би трябвало да бъде подготвена най-късно ден преди идващото съвещание на съда, което беше планувано за 2 декември.

След съвещанието Мая Манолова сподели пред публицисти, че каквото и да реши съдът, с образуването на делото за анулиране на изборите се разобличават " големи операции в изборния развой и злоупотреби с гласовете на жителите ".

Председателят на ОИК Полина Витанова отхвърли да има пропуски и нарушавания в организацията на изборния развой и че е спазена процедурата, написана в Изборния кодекс и методическите инструкции на ЦИК.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР