Административните улеснения, върху които работи сега Държавната агенция за електронно

...
Административните улеснения, върху които работи сега Държавната агенция за електронно
Коментари Харесай

През 2020 г. ще имаме електронно управление като в Австрия и Естония, каза Росен Желязков

Административните удобства, върху които работи в този момент Държавната организация за електронно ръководство, са единствено част от това, което е планувано по тактиката за развиване на електронните държавни услуги. Такова електронно ръководство, каквото има в другите две страни от нашето трио по председателството на Европейски Съюз - Австрия и Естония - ще имаме през 2020 година, съобщи ръководителят на новата държавна организация Росен Желязков в изявление по " Канал 3 ".

Желязков разгласи, че в организацията ще бъдат командировани специалисти и чиновници от всички министерства, които имат отношение към електронните административни системи, с цел да оказват помощ с проектите за измененията по тях и в нормативната уредба. Според него до есента ще има резултат.

" Засега това не е електронното ръководство, по този начин както е планувано да се случи в двете етапи на пътната карта към Стратегията за развиване на електронното ръководство. Такова, каквото има в другите страни от триото по председателството на Европейски Съюз - Австрия и Естония, ще имаме през 2020 година Тогава, когато имаме свързани безусловно всички базови регистри, имаме построен държавен частен хибриден облак и целият хардуер, програмен продукт и платформи бъдат лицензирани, с цел да имаме икономии от мащаба, и тогава когато имаме настояща електронна идентификация и опция за заплащане на всички административни услуги електронно ", разясни ръководителят на ДАЕУ.

" До тогава интервенциите ще бъдат във връзка с услуги, които имат опция за автматичен продан на данни сред регистрите посредством по този начин наречената платформа " Реджикс ", добави той. Първо ще е за 12-те бюрократични документа, които би трябвало да отпаднат до есента, след това и за още редица други административни услуги, сподели Желязков.

При измененията гишетата на държавната администрация няма да отпаднат, само че процесите откъм гърба ще са автоматизирани и на хората няма да им се постанова да носят толкоз документи със себе си, разясни още ръководителят на Агенцията за електронно ръководство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР