Административен съд – Бургас ще разгледа протеста, който разбуни духовете

...
Административен съд – Бургас ще разгледа протеста, който разбуни духовете
Коментари Харесай

Бургаският съд насрочи дело за Алепу Вилидж

Административен съд – Бургас ще прегледа митинга, който разбуни духовете в обществото и провокира разнообразни прояви на неодобрение. Заседанието е планувано по импортирания от прокуратурата митинг против разрешението за градеж издадено на 10.09.2018 година, даващо право за осъществяване на строителни действия на „ Алепу вилидж “. Съдебното съвещание е планувано за 27.07.2020 година от 11.00 часа, оповестиха от Окръжната прокуратура.

От държавното обвиняване упорстват да бъде оповестено за незначително строителното позволение, даващо право за осъществяване на строителни действия на „ Алепу вилидж “, оповестиха от пресцентъра на Бургаската окръжна прокуратура.

На 5 юни тази година Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) да извърши незабавна инспекция за законността на градежа сред нос „ Свети Тома “ и така нататък „ Шофьорски плаж “ и да показа систематизиран отчет.

В получения от ДНСК отчет се сочи, че от основния проектант на Община Созопол е издадено позволение за градеж (РС) на 26.02.2018 година за „ подсилване на свлачище “ в м. „ Алепу “, землище на гр. Созопол, на името на „ Алепу вилидж “. С нотариално заверена декларация от 28.08.2018 година, възложителят заявил, че това районен съд няма да бъде употребявано от възложителя, както и че за подсилване на свлачището в парцела ще се употребява укрепително оборудване, което ще е интегрирано в структурата на бъдещото застрояване.

По мотив заявление от 30.08.2018 година за координиране и одобрение на планове и издаване на позволение за градеж и виза от 07.08.2018 година, от „ Алепу вилидж “, основният проектант на община Созопол издал ново позволение за градеж от 10.09.2018 година на същото сдружение за курортен комплекс „ Алепу вилидж “ (етапно строителство) – първи стадий - „ подсилване на свлачище “ „ Алепу вилидж “ и втори стадий - „ курортен комплекс “ – подземна и надземна част, находящ се в м. „ Алепу “, землище на гр. Созопол. Строежът е избран като градеж първа категория.

След съответни административни процедури, районен съд от 10.09.2018 година е влезнало в действие на 27.09.2018 година По реда на член 154 алинея 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са позволени промени на промени в капиталовия план, както и допълнение на новото строително позволение. В хода на инспекцията от ДНСК е открито и че на 10.10.2018 година с решение на основния проектант на община Созопол е вписан и нов възложител, който не попада като подобен в двете строителни позволения. В отчета са изложени и други констатации, изясняващи действителното състояние по случая.

След разбор на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за градеж е самостоятелен административен акт, а влязлото в действие районен съд не предстои на анулация се заключава, че всяко последващо такова, засягащо същия аграрен парцел и участници, е незначително.

По тези съображения, Окръжната прокуратура в Бургас е внесла в Административен съд в града митинг, който цели да бъде оповестено за незначително разрешението за градеж на името на „ Алепу вилидж “. Протестът следва да спре осъществяването градежа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР