Абсолютно не съм съгласен с днешната държавна политика и не

...
Абсолютно не съм съгласен с днешната държавна политика и не
Коментари Харесай

Путин ще остане в историята като дребен диктатор

" Абсолютно не съм склонен с днешната държавна политика и не имам намерение да вземам участие в нея " - с тези думи Сергей Захаров, общински народен представител и член на фракцията на " Единна Русия " в градската Дума на Перм, разгласи на 10 април 2023 година, че се отхвърля от мандата си. На 25 април молбата му за предварително отдръпване бе задоволена.

През март 2022 година политикът помести в обществените мрежи няколко антивоенни послания, а през май - след предизвестие от Москва, че е попаднал в " черен лист ", напусна Русия и отпътува за родината на брачната половинка си - Германия.

За " раздвоението " на съветските политици

Захаров споделя, че едновремешните лозунги за мир в това време са напълно заглъхнали в Русия. Той си изяснява държанието на своите някогашни сътрудници депутати по този начин: „ Едни се поддадоха на нападателната агитация по съветската телевизия, а други, които са болшинство, просто се опасяват. Вижда се, че са принудени да приказват по този начин (тоест да поддържат войната, бел. ред.). Това не го разбирам – у дома приказват едно, а обществено – напълно друго. Това е някакво раздвояване на личността “, споделя за Дъждовни води някогашният народен представител от Перм.

Сергей Захаров е професионален водач от гражданската авиация, бил е пълководец на пътнически аероплан Ту-134. В политиката влиза през 2005 година – в началото членува в партията Съюз на десните сили, а по-късно става безпартиен.

За първи път Захаров е определен за народен представител в Пермската градска дума на частични избори през 2013 година Кандидатурата му е подкрепена от районния клон на партия " Единна Русия ". Когато печели депутатски мандат, той се причислява към фракцията на " Единна Русия ", само че остава безпартиен.

" Тук е по този начин в политиката - " Единна Русия " търси мощни претенденти. Ако някой има висок рейтинг, му се предлага да се причисли към партията или фракцията ", изяснява той. Впоследствие Захаров печели депутатско място още два пъти - през 2016 и 2021 година.

Критични послания в обществените мрежи

След като Русия нахлу в Украйна, Захаров разгласил своя рисунка в Инстаграм, символизираща мира: гълъб с маслинова клонка в човката. През март представител на " Единна Русия " от Москва споделил буквално следното: „ Депутатът Захаров се изрича срещу военните дейности и към този момент е включен в черните описи “, спомня си Захаров. Той обаче не престанал да качва сериозни послания в обществените мрежи.

През есента на 2022 година разгласил в Инстаграм фотография на маймуна с корона на главата и надпис: " Той можеше да бъде популярен президент на велика страна, само че ще остане в историята като малък деспот на оскъдна страна. “ А до същата фотография написал следното: " Диктаторите не убиват персонално - ръцете на причинителите са оцапани с кръв до лактите. Затова всички, които поддържат един диктаторски режим, са не по-малко виновни от самия деспот ".

Руският политик Сергей ЗахаровСнимка: privat

Заради антивоенната си изразителност Захаров е изключен от Обществения съвет към губернатора на Перм, занимаващ се с проблемите на хората с увреждания. Освен това депутатът е изхвърлен и от Комисията за възобновяване правата на оправданите жертви на политически репресии, в която е работил от 2021 година.

" Русия се промени "

Захаров вижда големи промени в Русия след началото на експанзията против Украйна на 24 февруари 2022: „ Митингите са неразрешени, рецензиите към управляващите – също, има цензура, нарушава се конституцията, за опозиционна изразителност се издават присъди, по-тежки от тези за ликвидиране. Това е извънредно. “

В тази връзка политикът напомня случая с Владимир Кара-Мурза, наказан в Руската федерация на 25 години затвор за " държавна измяна ". Захаров е склонен с наблюдаващите, които назовават сходни присъди " сталински ". " Тази политика е ориентирана към заплашване на всички ", счита той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР