Абсолютен рекорд за цялата история на българската енергийна борса отбеляза

...
Коментари Харесай

Токът за бизнеса поскъпна до рекордните 293 лв./мВтч

Абсолютен връх за цялата история на българската енергийна борса означи през днешния ден цената на тока. В сегмента " Ден напред " покупко-продажбите с доставка за 3 август се подписват на равнище от 293.02 лева./мВтч, като за съпоставяне най-високата реализирана до момента стойност беше малко над 250 лв..

Колко висока е тази цена от близо 300 лв. за мегаватчас се вижда най-ясно, като се съпостави с плануваната от Комисията за енергийно и водно контролиране междинна стойност от 119 лева./мВтч за интервала 1 юли 2021 - 30 юни 2022 година Това на процедура значи, че българският бизнес заплаща повече от два пъти за ток над предстоящото. И е напълно разумно тази наклонност, която продължава към този момент целия юли и евентуално ще се задържи най-малко до края на годината, да стартира да се отразява в крайните цени на стоките и услугите за потребителите.

Заради контролирания пазар в България семействата към момента за предпазени от сходни ценови шокове - цената на тока за бита се дефинира на годишна база от КЕВР и от 1 юли е 108.37 лева./мВтч (без такси за транспорт и достъп, както и без компонентата обвързване за обществото, както и при борсовата търговия).

Цената на българската енергийна борса е втората най-висока в цяла Европа, след Гърция, където надвишава 300 лева./мВтч. В Румъния пък е 267.4 лева./мВтч. Една от аргументите за тези извънредно високи стойности в района е горещината през последните дни и прогнозата градусите да останат високи и на следващия ден. Това води до скок в потреблението на ток - най-много за изстудяване, както и до по-големи загуби по мрежата.

От друга страна обаче, съответно в България за на следващия ден са продадени доста по-малко количества електрическа енергия, в сравнение с за през днешния ден - 67 хиляди мВтч против 76 хиляди мВтч. Това на процедура значи, че има ограничаване в предлагането на ток, което в допълнение е повишило цените. Държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да вземем за пример продължава да работи с едвам 20% от мощността си, макар че пазарът разрешава да продава ток даже на облага - разноските й са към 200 лева./мВтч, само че колкото повече продава, толкоз по-ниска става тази цена, защото непрекъснатите разноски се разпределят на по-голямо количество създадена електрическа енергия. Преди седмица от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители излязоха с позиция във връзка високите цени на тока през последните седмици и приканиха държавната централа да не основава неестествен дефицит, а да работи и продава електрическа енергия.

Показателно за опциите да се въздейства на пазара в района е и това, че в Централна и Западна Европа цените на електрическата енергия са към и под 200 лева./мВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР