София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще откаже изменението

...
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще откаже изменението
Коментари Харесай

До дни МРРБ ще издаде виза за проектиране на нова сграда за детската болница в София

София. Министерството на районното развиване и благоустройството ще откаже изменението на настоящия обстоен организационен проект (ПУП) и е в подготвеност да издаде виза за изследване и планиране на нова постройка при поискване от възложителя на същото място, в рамките на Медицинска академия, която ще бъде с височина 20 метра.
Решението бе взето, откакто служебните министри на районното развиване и на опазването на здравето Виолета Комитова и Стойчо Кацаров провдоха среща с протестиращи пред постройката на Министерски съвет.

Виолета Комитова напомни, че концепцията за основаване на детска болница е зародила през 2004 година, когато тогавашното Министерство на здравеопазването е декларирало, че недостроеният корпус е неспособен за потребление. В резултат на това мнение, през 2011 година влиза в действие обстоен организационен проект за цялата територия на Медицинска академия, според който на мястото на недостроения корпус е планувана чисто нова постройка за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра.
Министър Комитова напомни, че Влизането на един обстоен организационен проект в действие е равно на закон.
„ Всички, които имат капиталови планове, би трябвало да се преценяват с този проект “, тя.
Виолета Комитова подсети, че през 2019 година Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка за детска болница, обвързвана с недостроения корпус, след което последват процедури и обжалвания.
„ През 2020 година има контракт с реализатор, който би трябвало да извърши поръчката. През 2021 година идват при мен всички участници и ми оповестяват, че от 6 месеца чакат от Министерство на регионалното развитие да им спомага да изготвят обстоен организационен проект, в който остарялата постройка съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в действие през 2011 година обстоен организационен проект, няма по какъв начин в настоящ проект да се появи остаряла постройка, несъответстваща на устройствените правила. Няма законова норма, с която да спомагаме по този метод да се случи този план – реорганизация и дострояване на съществуващата постройка “, изясни служебният районен министър.

Д-р Стойчо Кацаров погледна на казуса по-мащабно и съобщи, че би трябвало като цяло да се работи в посока възстановяване на детското опазване на здравето. По думите му в Министерство на здравеопазването към този момент са подхванати стъпки в тази посока.
„ Изграждането и на най-хубавата болница няма да реши проблемите с педиатричната помощ. Не всички деца ще могат да се лекуват е тази болница. Вероятно по-тежките случаи. Това не значи, че като изградим нова болница тук, ще закрием всички педиатрични отделения в страната. Те ще продължат да съществуват. Полагаме грижи и те да са в положително положение и лекарите, които работят там, експерти по педиатрия, да получат полагащото им се заплащане, почитание и статус в системата на опазването на здравето “, акцентира служебният министър.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР