Здравното министерство започва информационна кампания сред ромското население за COVID ваксинацията. До

...
Здравното министерство започва информационна кампания сред ромското население за COVID ваксинацията. До
Коментари Харесай

Лица от шоубизнеса ще агитират ромите да се ваксинират

Здравното министерство стартира осведомителна акция сред ромското население за Коронавирус имунизацията. До момента към и под 10% от това население е ваксинирано, разгласи на брифинг зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов.

Във вторник в ресорното министерство се организира работна среща със здравни посредници в ромските квартали.

Златанов уточни, че задачата на срещата е била да се изведат проблемите поради ниския % на ваксинирани измежду ромите и да се очертаят стъпки, посредством които да се ускори процесът на имунизация. " Към момента е доста подобаващ интервалът - ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всевъзможни. И за да предпазим всички хора от една бъдеща вълна, доста значимо е хората да бъдат ваксинирани ", сподели той.

Изводите, направени на срещата са, че към момента съществуват легенди измежду хората от ромската общественост. Те са уплашени, имат неверна визия, опасяват се от странични последици от имунизациите.

Първата стъпка е за даване на вярна информация по разнообразни способи. Това ще се случва посредством престижи за ромите - хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто е да се направи имунизацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се ваксинират във краткотрайните имунизационни пунктове или при персоналните си лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им коства нищо визитата при персонален доктор за приемане на доза ваксина, увери зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като посредниците са почнали работа още през днешния ден. На интервал от 10 дни ще се вършат повторни срещи, на които ще се преглежда ефектът от дейностите. " Прилагането на имунизациите за цялото население би трябвало да е еднообразно и заслужено, и никакви специфични условия за никого. Освен че подсигуряваме съвсем всички ваксини, утвърдени от Европейската комисия, подсигуряваме използването им да е безвредно за хората и гратис за тези, които не са обезпечени ", сподели Златанов. Не се планува финансово стимулиране за използване на дози ваксини нито измежду българското, нито измежду ромското население, посочи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР