След като няколко години заемаше макар и непрестижната 48-ма позиция

...
Коментари Харесай

България изпада до 53-то място от 64 държави по конкурентоспособност

След като няколко години заемаше въпреки и непрестижната 48-ма позиция по конкурентоспособност, през 2021 година България пада до 53-то място от общо 64 страни в Годишника на международната конкурентоспособност, който се изготвя от швейцарския Институт за развиване на ръководството (IMD). Това слага страната в компанията на страни като Филипините и Украйна и доста надалеч от новия водач Швейцария.

Класацията се прави от 1989 година и прави оценка до каква степен една страна предизвиква благоденствието на народа си, като мери икономическото богатство посредством действителни данни и изследвания измежду изпълнителни шефове. Резултатите тази година отразяват въздействието на пандемията върху международните стопански системи и демонстрират, че страни, които залагат на нововъведенията, дигитализацията и общественото доближаване, са се справили по-добре по време на рецесията, което им е осигурило и по-висока конкурентоспособност.

България се показва най-силно по икономическите индикатори, където заема 41-во място, като държи високи позиции по цени и интернационална търговия. В сферата на ефикасното ръководство страната е на 47-ма позиция, като добра оценка получава за данъчната си политика. Най-слаби са индикаторите за бизнес успеваемост, където България е на 59-о място, с извънредно слаби оценки за трудовия пазар и мениджърските практики. По отношение на инфраструктурата страната се класира на 54-та позиция, като малко по-висока е само оценката за софтуерната инфраструктура.

Въпреки слабото показване във връзка с общата конкурентоспособност България има и своите преимущества:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР