Зорница Славова в коментар за бюлетина на Института за пазарна

...
Коментари Харесай

Предпочитаното нарушение в обществените поръчки е липсата им

Зорница Славова в коментар за бюлетина на Института за пазарна стопанска система " Преглед на стопанската политика "
Годишният отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за 2020 година включва доклад за инспекцията на 1520 публични поръчки на обща стойност 1.2 милиарда лв.. Общо откритите нарушавания са в 461 процедури, или близо 1/3 от тестваните. Докато половината от нарушаванията са свързани с неспазване на периоди, непубликуване на информация и пропуски при оформянето на документи, другата половина са свързани със основни нарушавания като:

Неоснователно извършени процедури (4 случая); Поръчки, при които възложителите са сложили условия, които дават преимущество или голословно лимитират присъединяване на претендентите в процедурите (40 случая); Сключване на анекси към контракти за публични поръчки, с които са изменяни цени, периоди за осъществяване и други (12 случая); Невъзложени публични поръчки при съществуване на всички законови учредения за това (161 случая).
В 161 от проблематичните 461 процедури през 2020 година не са предоставени поръчки макар законовите учредения.
На фона на повтарящите се годишно нарушавания тази година се вижда спад на опорочените поръчки. Разбира се, допустимо е той да се дължи на определената извадка от инспекции, а не на целенасочени старания. Друг отчет - на Агенцията за публични поръчки (АОП), също за 2020 година, демонстрира, че от тествани 303 процедури при 98% се откриват неточности още на началния стадий - при откриването на процедурите, залагането на механически спецификации и методиката за оценка на офертите.

Най-честите неточности и нарушавания включват:

При решенията за разкриване и обявленията за поръчки се излагат претекстове, които са официални или неотносими към условия на закона; Не се показват детайлите, формиращи оценката, нито разпоредбите за оценяване; Не се указват изчерпателно критериите за подбор; Не се дава задоволително информация по отношение на изискванията за осъществяване на поръчката; Поставят се условия, които водят до нарушение на равнопоставеността на участниците в процедурата.
Капитал - брой 24
В допълнение, след стартирането на електронните публични поръчки към упоменатите неточности се прибавят и нови, главно механически, свързани с откриването на процедурите в Централизираната автоматизирана осведомителна система " Електронни публични поръчки " (ЦАИС ЕОП).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР