953 украински граждани са започнали работа на трудов договор в

...
953 украински граждани са започнали работа на трудов договор в
Коментари Харесай

Близо 1000 украинци са започнали работа в България в периода 24 февруари - 7 април

953 украински жители са почнали работа на трудов контракт в България от 24 февруари до 7 април, демонстрират данните на Националната организация за приходите. За същия интервал мобилните екипи на Агенцията по заетостта са съветвали 4100 бягащи от войната украинци и са ги уведомили за опциите за достъп до пазара на труда у нас.

1228 от тях са попълнили анкета за готовността им да стартират работа. Данните демонстрират, че 68% са подготвени да създадат това незабавно. 18% обмислят да подхващат тази стъпка в интервал от 1 до 6 месеца, а 10% са дали отговор, че ще стартират работа, в случай че има обезпечена грижа за децата им. 

Близо две трети от интервюираните украинци са с висше обучение, а 31% са със приблизително. Едва 3% са с главно и по-ниско обучение. Данните на Агенцията по заетостта демонстрират още, че 27% от украинските жители желаят да стартират работа като офис – секретар. Всеки четвърти е показал, че избира да е админ в хотел, а 21% желаят да работят като камериер. Сред най-предпочитаните специалности са още служащ в заведения за хранене и заведения, продавач-консултант, ресторантьор, оператор на компютър, касиер, готвач, служащ в произвеждане.

До 7 април 616 работодатели са потърсили посредничеството на бюрата по труда в страната за наемане на украински жители. Подадени са поръчки за 4407 свободни работни места. Най-много от тях са в региона на индустриалните действия, електротехниката, електрониката и автоматиката, химичните технологии, питателните технологии, туризма и търговията.

Агенцията за обществено подкрепяне също оказва поддръжка на бягащите от войната украински жители. В интервала от 24 февруари до 12 април дирекциите „ Социално подкрепяне “ в цялата страна са издали заповеди за разпределяне на еднократна помощ до 375 лева на 3147 украинци с предоставена краткотрайна протекция. Изплащането на средствата ще стартира от 15 април.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР